Уникални картини на прочутия български художник Георги Баев ще могат да се видят на изложбата в галерия Нирвана, която ще бъде открита с изискан вернисаж в присъствието на известни личности от различни сфери на 29 ноември.

През 1983 г. пожар изпепелява над 200 картини в ателието на Георги Баев. В галерия Нирвана ще може да се види спасен от пламъците, но обгорял автопортрет на великия ни творец.

Георги Баев, известен с прякора Джурлата, е роден в Бургас, един от най-добрите му приятели е Генко Генков. „Един ден, след гимназията, Генко (той е по-луд от мен!) ме хвана за яката и ме метна във влака за София. А оттам – на изпита в Академията“, казвал пред приятели художникът, който имал щастието да учи при Илия Петров и Дечко Узунов.



Георги Баев остава в историята на изкуството с приказни морски пейзажи, въпреки че никога не е плувал в морето. Прочутият художник е показвал картините си в Лондон, Москва, Виена, Будапеща, участвал е в общи изложби на всички континенти, носител е на много престижни награди.

Творбите, които ще бъдат показани в галерия Нирвана, са предоставени от семейството на големия ни творец. Интересното в случая е, че произведенията на Георги Баев ще могат да се купят, затова отсега има огромен интерес от страна на колекционери. В галерия Нирвана ще могат да се видят картини, графики, литографии и акварели, особено интересни са творбите от прочутия му цикъл „Бариери“.



Преди няколко години, при откриването на изложба на Георги Баев, акад. Светлин Русев бе изказал адмирациите си за творбите на известния творец: „Става дума за вълнение, което художникът е носил в себе си като несподелена болка. Една могъща стихия от чувства и мисли, от светли проблясъци и мрачни бездни като че ли са се блъскали в неспокойната душа на автора, превръщайки пространството на картината в територия на свободата.“