Четиринайсетият международен фестивал за детско и младежко аудио визуално творчество „Арлекин“ тръгна   с тържествено шествие по главната улица на Варна.

Участниците спряха за кратка фотосесия пред пъстрия надпис в Морската градина, преди да спрат пред откритата сцена „Раковина“, където Веселин Веселинов  от НПГПТО „М.В.Ломоносов“ в пъстър костюм на любимия герой от комедия дел арте преряза филмовата лента и даде начало на поредицата от интересни и образователни събития.

Журналистката Магдалена Гигова от сдружение „Арлекин“ представи останалите членове на журито в медийната надпревара – доц. Росица Илиева  и доц. Юрий Дачев, преподаватели от НАТФИЗ. Разконспириран бе и тайният съветник на оценяващите – кучето Нина, което също присъства на церемонията.

Водещите Елица и Ивайла обясниха на присъстващите, че създаденият от акад. Хачо Бояджиев фестивал „Арлекин“ има конкурсен характер  и се провежда се под мотото „Светът в моите очи“.

Целта му е да стимулира детската и младежка фантазия за създаване на оригинални медийни продукти със средствата на дигиталните технологии, а всеки творец да защити пред журито своя продукт.

Идеята е по време на фестивала те да обогатят чрез лекции, семинари, творчески работилници и практически занимания познанията си в областта на медийното изкуство.

Амбицията на организаторите от сдружение „Арлекин“ е конкурсът за млади журналисти в раздел „Кино и телевизия“ да привлича участници от различни страни.

В конкурсната програма състезателните категории са: Кино и телевизия. Анимация. Мултимедия. Фотография. Медиен продукт, създаден в рамките на фестивала, задачата за който е заснемане на клип при посещението на природния феномен Побитите камъни.

 Интересно тазгодишното издание е и създаването на сайт, ютуб канал и интернет телевизия на „Медия център“ от Украйна. През 2023 година 40 момчета и момичета успяха да пристигнат за „Арлекин“, а сега дистанционно ще получат професионално изработени възможности за онлайн изява.

Естествено продължение на фестивала „ Арлекин“ е конкурсът за изпълнение на филмова музика „Киното-моя любов, моя песен“, чието откриване ще бъде на 5 юли на българския Стоунхендж - Побитите камъни и всеки, който има желание, може да се включи в концертната програма с акапелно пеене.

Тук се намесва третият доцент – Дарияна Куманова, преподавател в Консерваторията на Сан Ремо, която заедно със своето Студио 20 извърши предварителната селекция на претендентите в музикалната надпревара.

Специално за нея от Италия пристига и вокалният педагог на фестивала в Сан Ремо Иван Лазара. Председател на журито е акад. Пламен Карталов, а другите членове са певицата, тв водеща и озвучаваща актриса Йоанна Драгнева и телевизионният водещ, певец и журналист Драгомир Драганов.

 След официалната част, на сцената се качи Мая Петрова, която откри концерта с народна песен. В името на жанровото разнообразие, последва изпълнение на бийт-боксърите  DV-DC от Сцена Арт-студио, които издават невъобразими звуци с уста.

Йоанна и Александра Колесниченко, които всяка година се изявяват на „Арлекин“ с различен талант – пеене, актьорско майсторство, филмова режисура, този път ни пренесоха в Боливуд с техния „Индийски танц“.

Александър от Сцена Арт студио и Вокална школа „Весели щурчета“ с меден глас изпя Fly me to the moon. Рая Костадинова допълни магията на киното и любовта с песента от филма „Титаник“. А изпълнителите на стандартни и латино танци Сияна Обретенова и Арсений Вискин от Денс моушън  спряха дъха на публиката с изяществото си.

Децата от школите по народно пеене „Тракийски слънца“, “Неранза“ и „Галенчета“, както и възпитаниците на Кичка Христова възпламениха всички с изпълненията си.

Международният младежки продължава със защитата на създадените от децата и младежите репортажи, документални, игрални и анимационни  филми

Младежките събития се провеждат с подкрепата на Община Варна, кметът Благомир Коцев и дирекция „Образование и младежки дейности“. По традиция БДЖ превозва участниците благотворително.

Спомоществуватели на фестивала са още  Геотехмин, Минерал 2000, Рефан, IMMOTIVE, хотел “Преслав” Златни пясъци, хотел “Черно море”, веригата магазини “Баш майстора”.