Думата любов може да обхване цял спектър от чувства, които психологията разделя условни на три етапа. Независимо дали ще ги преживеете с един човек или с различни, всеки трябва да мине през тях и да ги осъзнае.
Макар и някои хора да казват, че им е нужно време, за да се влюбят истински, според науката тези силни чувства и страсти се разпалват още в първия момент срещнем ли човек, който ни привлича.

Психолозите казват, че човек може да се включва по три различни начина, като всеки от тях е нужен за преживяване опит. Тези фази ни позволяват не само по-добре да опознаем любовта, но и самите себе си.

1. Младата любов
Независимо дали я изживяваме в ученическите години или на по-късна възраст, любовта, която се свързва със силна наивност и идеализъм, се описва като млада.
Тогава човек е склонен да гради силни фантазии за своя любим и за партньорските взаимоотношения като цяло. Вярваме, че съдбата ни е предначертала да бъдем заедно и си затваряме очите за проблеми, които с времето растат.

2. Драматичната любов
След като човек преживее младата си любов и се раздели с идеята, че любовните взаимоотношения са приказни и чудесни, става малко по-зрял. Но повечето хора тогава се впускат в драматична връзка.
Всеки е имал човек до себе си, който се е опитвал да го манипулира, ревнувал го е до безумие и наранявал. Тогава преживяваме най-големите си разочарования в любовта, но всичко това ни помага да осъзнаем по-добре желанията си и да държим повече на себе си.

3. Зрялата любов
Третата фаза е на зрялата любов, когато ясно си даваме сметка какво представлява истинското партньорство. Но тя не може да настъпи, преди да сме преживели първите две.
На този етап очакванията ни от партньора са минимални и сме готови да го приемем такъв какъвто е, докато при предните две фази желанията ни от половинката са много по-големи. Връзката не е перфектна, но вече по-лесно може да говорим за проблемите си и не се страхуваме от раздяла, защото сме извоювали лична независимост.

източник: ezine.bg