Всекидневната е мястото в дома, в което прекарваме най-много време от деня си. Вечеряме със семейството, гледаме телевизиия или просто почиваме. Във всеки случай, обаче тя трябва да отговаря на нашата личност и да ни създава комфорта, от който се нуждаем.

Ако нямате щастието да притежавате огромна и просторна всекидневна, знаете, че декорацията и подредбата на малкото  пространство не е лесна задача. Ето защо ви представяме няколко идеи за обзавеждане, с които ще създадете перфектната малка стая.

Фокусирайте се върху пода

Подът заема доста квадратни метри в малката стая и затова е от съществено значение за общия вид на помещението. Комбинацията на дърво с килим ще придаде стилно излъчване  ще зонира визуално пространството, пише Idei.bg. Важно е цветът на пода да кореспондира с този на килима, за да не се накъсва погледа. Важно е също мебелите да бъдат повдигнати на крачета, за да се вижда пода и под тях, а не да се прекъсва в стена от дърво или плат.

Възползвайте се от стените

Мястото, където стените срещат пода, определя размера на помещението както физически, така и визуално. Факт е, че не можете да променяте мястото на стените без конструктивни промени, но може да използвате декор, който подчертава височината на стената, привлича окото и прави стаята да изглежда по-голяма. За да постигнете това, закачете завеси от пода до тавана, използвайте високи библиотеки или помислете за корнизи.

Аранжирайте мебелите

Спокойното движение в стаята не е проблем за голямото пространство, но не и в малкото. Затова е важно в малката стая да подредите мебелите си по начин, който позволява на всеки да се придвижва лесно. Обърнете внимание на навиците на семейството, кой и как влиза, откъде минава, къде сяда. Оформете мебелите така, че преминаването да бъде спокойно и безпроблемно, че не спирате притока на светлина или разположението на дивана няма да пречи на човекопотока.

Добавете фокусна точка

Създайте фокусна точка или акцент, за да отклоните вниманието от размера на стаята. Това може да бъде всичко - от мебел до цвят или картина на стената. Един от най- лесните начини е да добавите контрастен аксесоар. Потърсете обект в стил, който се отличава от останалата част от интериора. Например, ако обзавеждането е с традиционни мебели, помислете за нещо авангардно като някои модерно изкуство. Ако предпочитате минималистични модерни мебели, изберете нещо, което е винтидж.

Използвайте огледала, за да отразяват светлината

Огледалата отразяват светлината, което прави пространството да изглежда по-голямо. Закачете пред най-атрактивната част на интериора, като например цветя или пищни завеси, за да отразят красотата и да радва окото. Избягвайте да слагате огледална стена, по – скоро помислете за по - голямо огледало с рамка на пода, или сложете няколко по-малки огледала на стената.