Проучване: Тази прочута напитка намаля риска от рак
Допуска се също, че тя понижава опасността и от някои злокачествени заболявания на храносмилателната система
Според нови указания, публикувани от Американското онкологично дружество, консумацията на кафе може да намали риска от рак на черния дроб и ендометриума, както и на устата, фаринкса, ларинкса и кожата.
Диета с картофи, ядки и риба намалява сърцебиенето
Допуска се също, че ободрителната напитка понижава опасността и от някои злокачествени заболявания на храносмилателната система.
"Дали консумацията на кафе понижава или повишава риска от различни видове рак е предмет на активни изследвания. Някои проучвания предполагат, че употребата на кафе намалява риска от чернодробен и ендометриален рак.
Съществуват доказателства, че напитката понижава опасността и от злокачествени заболявания на устата, фаринкса и ларинкса, базално-клетъчен карцином (вид рак на кожата) при мъжете и жените, и меланом при жените", казва д-р Шерил Рок, ръководител на екипа, изготвил насоките.
Изследователите отбелязват, че причината за защитния ефект на кафето все още не е напълно изяснена.
Отслабнете скорострелно и лесно с помощта на 2 лечебни растения
"Стотици биологично активни съединения като кофеин, флавоноиди, лигнани и други полифеноли се откриват в печеното кафе.
Установено е, че те, както и други съединения в напитката, увеличават разхода на енергия, потискат клетъчното увреждане, регулират гените с роля в ремонта на ДНК, имат противовъзпалителни свойства и/или възпрепятстват метастазите", обясняват специалистите.
Последвайте ни
0 Коментара: