Гозитанците (да, така се казват) са обучени добре да приемат мнението на външните хора за тях. „В останалата част на Малта мислят, че ние все още живеем в пещери“, разказва пред „Дейли Мейл“ баба от главния град на остров Гозо – Виктория.

Всъщност местните жители живеят основно в триетажни къщи (по-високи не са разрешени) в села, които през годините са се надпреварвали да строят по-големи и по-хубави църкви. Тези църкви си остават място за богослужение, а не са само напомняне за някогашната набожност на хората.

90% от гозитанците ходят на църква в неделя и всяка общност си има свой светец покровител. Семействата живеят близо едно до друго, за да си помагат в отглеждането на малките деца. Дни наред можете да не срещнете полицай и да не се натъкнете на никакъв инцидент. Стига да не забравяте, че и в Малта, както във Великобритания, колите се движат вляво.

Кои са най-интересните места на този очарователен остров и каква чудна легенда витае около древните му храмове - вижте на pochivka.blitz.bg!