Лидерите на 27-те държави в Европейския съюз (ЕС) ще проведат днес среща чрез видеоконферентна връзка, на която да обсъдят какви да бъдат по-нататъшните действия на Общността срещу пандемията.

С наближаването на летния туристически сезон държавните и правителствени ръководители на страните-членки се очаква да обсъдят ускореното производство на ваксини и до каква степен те ще бъдат ефективни срещу новите варианти на COVID-19. Очаква се част от държавите да лансират и идеята за въвеждането на т.нар. ваксинационен паспорт в рамките на Общността като условие за пътуване.

Най-напред обаче лидерите на 27-те ще фокусират вниманието си върху ваксинационната кампания във всяка една от държавите-членки на фона на забавените доставки, най-вече от страна на "АстраЗенека". Въпреки това от Европейската комисия (ЕК) остават оптимистично настроени, че до края на лятото 70% от населението на ЕС ще бъде ваксинирано. Към днешна дата ваксинираните и с двете дози съставляват 2,5% от населението на ЕС.

Иначе Гърция и Испания са двете страни, които най-силно поддържат идеята за въвеждането на ваксинационни паспорти, докато Франция и Германия все още не са убедени, че подобна идея би била добра и я намират по-скоро за дискриминационна и правно необоснована.

При всички положения се очаква срещата да се проточи доста дълго. На масата за преговори ще бъдат засегнати и рестрикциите, касаещи несъществените пътувания, след като страни като Германия и Белгия наложиха подобни рестрикции, които генерираха сериозни резерви по отношение на тяхната ефективност.

Все още се нуждаем от време, за да анализираме ситуацията, коментираха източници от ЕК пред онлайн изданието "20minutos".

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!