Най-натовареният въздушен маршрут в света не е между Лондон и Париж или между Ню Йорк и Лос Анджелис, а пътуването между Сеул и малък остров близо до крайбрежието на Южна Корея.

През 2017 г. самолети са направили 65 000 полета между корейската столица и остров Чеджу, като полетът трае малко повече от час. Това се равнява на 178 полета на ден, според данни на OAG Aviation Worldwide Ltd.

Броят на полетите е почти два пъти, колкото този по най-натоварения маршрут в Северна Америка между Лос Анджелис и Сан Франциско – 35 000.

Азиатските градове доминират в класацията на най-натоварените самолетни маршрути, бетонирайки статута на региона като най-бързо развиващия се пазар за пътувания.

Сред 10-те най-натоварени вътрешни маршрута през миналата година няма нито една европейска дестинация, а Лос Анджелис - Сан Франциско е единственият Северноамерикански маршрут, пише Bloomberg.

Най-натоварения европейски маршрут в класацията на OAG е Дъблин – Лондон (Хийтроу) с около 14 500 полета през миналата година.

Ето и кои попадат в топ 10:

Чеджу – Сеул (65 000 полета)

Плажовете и курортите на остров Чеджу, който се намира близо до най-южната точка на корейския полустров, привличат туристи от десетилетия. В днешно време японски и китайски туристи се присъединяват към южнокорейците по плажовете на островата.

Мелбърн – Сидни (54 500 полета)

Ако не разполагате с 10 свободни часа и не обожавате шофирането, тогава 90-минутният полет е най-добрият начин за придвижване между двата най-населени града в Австралия.

Полетите са предпочитани в пиковите часове на работните дни от банкери и пътуващи в командировки. Хората, които отиват на шопинг, да посетят спортни събития и туристите заемат по-евтините места.

Мумбай – Делхи (47 500)

Полетът продължава по-малко от два часа и свързва бизнеса на Мумбай с политическите учреждения в Делхи. Бумът в авиацията означава, че понякога цената на билетите е като за пътуване с влак, а пътуването с влак отнема около 16 часа.

Фукуока – Токио (42 800)

Полетът от Фукуока до Токио, на северния бряг на остров Кюшу, е с продължителност от около два часа. Това е по-бързо с няколко часа дори от влака стрела.

Рио де Жанейро - Сао Пауло (39 300)

Полетът, който свързва двата най-големи града и икономически и промишлени центрове в Бразилия, е с продължителност 1 час. В някои случаи билетите може да струват по-малко от 100 долара.

Челната десетка се допълва от:

Сапоро – Токио (38 400)

Лос Анджелис – Сан Франциско (34 900)

Бризбейн – Сидни (33 800)

Кейптаун – Йоханесбург (31 900)

Пекин – Шанхай (30 000)

Тук трябва да се направи уточнението, че това са вътрешни полети. За сравнение, най-натовареният международен полет е между Хонконг и Тайпе с 29 500 полета през миналата година.