На ГКПП "Кулата" секна потокът от автомобили в първия ден след въведеното изискване от Гърция туристите, които влизат да имат попълнена електронна декларация и баркод, пише "Труд".

Само няколко коли с туристи преминаха в южната съседка. „Успяхме да се сдобием с баркодовете, пътуваме за семейна почивка, малко сме притеснени, защото непрекъснато се променят правилата в Гърция.
 Освен баркодовете сме разпечатели и на хартия кода и декларацията за всеки случай, обясниха малцината българи, които са успели да преодолеят гръцките изисквания. Те са пуснали документите преди два дни, но признават,че доста са почакали докато получат обратно баркода. Няколко пъти формуляра не можел да се изпрати, получавали съобщение за блокиране, но накрая се справили сами.
 

Не е ясно каква ще бъде ситуацията, когато хиляди декларации се подадат по едно и също време към гръцката система, коментираха нашенци, които не одобряват нововъведенията. Според тях явно гърците са се уплашили от завишените случаи на Ковид-19  у нас и така са решили да ни ограничат, коментираха българите стигнали до "Кулата".
 

Въпреки това се очаква засилен трафик през уикенда, защото се очаква, че до тогава нашенци ще са успели да се сдобият с баркодовете.

На ГКПП "Промахон" граничните власти ще проверяват избирателно и на случаен принцип за притежаване на кодовете, няма да се проверяват всички туристи.
 

Не е ясно и какъв поток ще се насочи към "Кулата", след като стана ясно,че това ще е единствения пункт за преминаване на туристи за Гърция от България.

На "Кулата" единствено голям трафик има от тирове, колоната там надхвърля 3 км.

На ГКПП "Илинден"-"Ексохи" също е празно, няма никакъв трафик,  пункта е затворен за туристи.

В същото време попълнилите формуляр и получили код за влизане в Гърция през "Маказа" се пропускат без проблем през пункта, съобщават преминали през ГКПП-то тази сутрин, съобщава 24rodopi.com. Късно снощи гръцките власти обявиха, че влизането в страната им ще бъде възможно единствено през ГКПП "Кулата - Промахон", а преминаването през „Маказа“ ще е възможно, ако се докаже, че пътуването е от съществено значение.


Заради въведеното ограничение трафикът на ГКПП "Маказа" е изключително слаб.


"Преминахме през "Маказа" без проблем. Дори не искаха да погледнат декларацията, която беше за този пункт. Българският служител обаче ни каза да си запазим QR-кода", сподели семейство, тръгнало на почивка в Гърция. 

Няма да има проблем за влизането през ГКПП "Маказа" за успелите да се регистрират за преминаване през пункта и през следващите два дни.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!