Да платиш 30 евро за такси и да получиш касова бележка за пица, кола и ракия. На това се натъкна екип на NOVA след сигнали за нарушения от таксиметрови шофьори.

По данни на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" тази година нарушенията на таксиметровите шофьори са скочили двойно в сравнение с миналата.  

От началото на годината агенцията, съвместно с МВР и "Икономическа полиция" е извършила специализирани проверки на Летище София. Констатирани са над 3600 нарушения и са съставени актове на стойност над 75 000 лв.

„Няма лимит на нарушенията, но има нарушения, които предвиждат отнемането на разрешителното на лекия таксиметров автомобил, включително ако няма съответните документи, самият автомобил се спира от движение за 6 месеца. При повторно нарушение - за 1 година”, обясни Дамян Войновски от Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация” в "Събуди се".

Ако обаче таксиметровият шофьор запази своето разрешително, то той може да продължи да практикува, използвайки друг автомобил.

По данни на изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”  нарушенията до средата на 2018 г. са 530 и са наложени глоби за над 150 000 лв., с което се отчита увеличение в сравнение с 2017 г.

По закон всеки таксиметров шофьор трябва да разполага с документи за него и за автомобила, че може да извършва тази дейност. При липса на някой от тези документи или установяване на нелоялна търговска практика, глобата може да достигне до 50 000 лв. За нарушители следят както изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”, така и Комисия за защита на потребителите. А съветът на контролните органи е винаги да избираме лицензирани фирми и автомобили и да следим за спазване на регламента.