Авиокомпания „Ер Франс“ информира клиентите си, че е имало бактерия листерия в сандвичи с риба тон, предложени в девет полета до презокеански дестинации в периода 21-24 май. Това предадоха световните агенции.

Кошмар: Българин се върна от мечтана почивка на Хаваите с мистериозна болест 

„Ер Франс“ била информирана за наличието на листерията в сандвичите от компанията „Сервер“, която доставяла храната на борда на нейните самолети.

Сандвичите с риба тон, заразени с листерия, са били предлагани в класите Икономична и Премиум икономична на полети, потеглили от Париж и пътуващи за Дубай, остров Реюнион, Акра, Нджамена, Бамако и Абуджа. Засегнатите пътници са били информирани по имейла от „Ер Франс“. Засега няма случаи на заболели от листериоза.

Сандвичите, които са били произведени от компанията „Ер Фуд“ и после доставяни на борда от Сервер, са били изтеглени от мрежата на „Ер Франс“, както и всички други храни на „Ер Фуд“.

Листериозата е потенциално сериозно заболяване, особено при децата, възрастните и бременните жени. То поразява централната нервна система и може да предизвика менингит и енцефалит. Инкубационният период може да достигне осем седмици. Симптомите са треска и евентуално главоболие. Болестта се предава основно чрез прием на заразени храни. „Ер Франс“ се извинява на клиентите си и препоръчва на онези от тях, при които се забележат симптоми на листериоза, да се обърнат към личните си лекари.

Компанията е предоставила на хората, пътували с гореспоменатите полети, и телефони за контакт. От Франция той е 0800091091, а от чужбина +33144180692. Линиите са отворени от 8 до 22 часа парижко време.