Съвременни самодиви се събират на тайно място в Странджа, за да правят ритуали за любов и успех навръх пролетното равноденствие. Те го честват навръх 22 март, като за тях по древна традиция то настъпва точно в 12 ч. на обед, пише в. "Астро Телеграф".
Предполага се, че самодивите ще се съберат утре край един от феномените, наречени долмени, като не се знае дали това са камъни, хвърлени от природата в Странджа, или са човешко дело.

Съвременните последователки на самодивите имат навика да правят сбирките си навръх календарните отброявания на Слънцето като равноденствията. За тях настъпването на пролетта е свързано и с изваждането наяве на стари езически ритуали още от тракийско и славянско време.

Принася се жертва на бога Слънце и майката Природа - принципно това са някавакви цветя. В днешно време не се правят жертвоприношения дори с животни, но в древността се смята, че самодивите са принасяли в жертва млади мъже, които с нещо са ги разсърдили. В първия пролетен ден се правят ритуали с огън и вода за любов и успех, като се изричат тайни слова.