Тази сряда, 19 ноември, в поредния епизод на „Животът на другите” ексдепутатът Юлияна Дончева, една от най-изтънчените дами в светския елит, ще се сблъска с най-черната болнична работа.
Юлияна Дончева е телевизионна водеща, бивш народен представител и фотомодел. Името й е неизменна част от всевъзможни класации за красота и елегантност. Въпреки напрегнатото си ежендневие, тя умело балансира между кариерата и личния си живот, омъжена е и има син на 14 години.

Телевизионната водеща живее в просторен апартамент в един от най-престижните квартали на София - „Бояна”. За няколко дни Юлияна ще преобърне живота си изцяло, като напусне уюта на своя свят и се изправи очи в очи с най-големите си кошмари.

В „Животът на другите” изтънчената дама ще преживее всичко, което съпътства дните на санитарката Врачана – свят, в който няма място за страх, погнуса и суета.  Вече 7 години Врачана е санитар в хирургичното отделение на Пирогов, споделя, че обича работата си, но се дразни, когато подценяват труда й. По-голямата част от живота на Врачана минава в работа, 5 дни в седмицата от 7:00 сутринта до 7:00 вечерта.  Санитарката е вдовица, има две дъщери и живее в скромна къща в квартал „Бакърена фабрика”. В предаването Врачана ще сподели своята съдба с Юлияна Дончева.

Телевизионната водеща има непоносимост към болници и дните, които прекарва като санитарка са истинско изпитание за нея. Но Юлияна има много силен личен мотив, за да приеме това предизвикателство. 
Преди години нейният баща умира в Пирогов, и в знак на благодарност към целия екип, полагал грижи за него, с усърдие и солидарност Юлияна Дончева се втурва в ролята на санитарка.  Влизайки в живота на Врачана, тя трябва да превъзмогне личните си страхове и да работи в клиниката с най-тежките случаи в системата на Пирогов – 1-ва хирургия. Неин ръководил е д-р Пламен Стефанов.

Ежедневието в 1-а хирургия е повече от напрегнато и динамично – има 35 легла, но често се случва поради недостиг на места, болни да бъдат настанявани и в коридора. За пациентите се грижат 12 лекари, 18 медицински сестри и 10 санитари.

Още в самото начало Врачана показва на Юлияна, че допускайки я в живота си, тя няма да се ползва с никакви привилегиии и ще трябва да изпълнява новите си задължения на санитарка така, както се изисква от всички останали. Врачана няма да се посвени да командва бившата депутатка.

Първият работен ден не Юлияна е доста тежък, в който най-големите й страхове и кошмари се превръщат в реалност.  Оказва се, че дори елементарните задължения на Врачана са повече от изпитание за бившия фотомодел. Юлияна трябва да измие мръсните съдове от вечерята, но тя не може да си представи, че ще направи това с голи ръце, докато за Врачана използването на ръкавици за нещо толкова елементарно е проява на каприз. Това ще предизвика ироничните забележки на санитарката и тя почти ще прекрачи границите на добрия тон. След много противоречиви емоции, първият работен ден на Юлияна като санитарка в хирургичното отделение на Пирогов приключва, но това е едва началото на поредното приключение за нея .
В своя живот Юлияна Дончева кара луксозен джип. Врачана обаче ползва градския транспорт и сменя три превозни средства, за да стигне до дома си в квартал „Бакърена фабрика”.  Шест лева транспортни разходи на ден са непосилни за нея предвид заплатата й от 260 лева, затова тя се вози без билети. Освен че ще си припомни какво е усещането да се вози в градския транспорт, Юлияна ще разбере какво е да се пътува гратис.  След 40 минутн пътуване с градския транспорт, съвсем скоро Юлияна се озовава на място, което рязко се разминава с представите й за столичен квартал.  За да стигне до къщата на Врачана, телевизионната водеща трябва да премине през кал, разбити улици и пълна тъмнина.  След поредица нетипични ситуации, които ще й поднесе живота на Врачана, единственото, за което мечтае депутатката, е сън. Дончева все още не може да забрави това, което преживява в първия си работен ден като санитарка.

Следващата сутрин ще се окаже нетипична колкото за Юлияна, толкова и за Врачана. Съвсем естествено преди новия работен ден, Юлияна ще си сложи лек грим, това обаче предизвиква икреното любопитство на санитарката, в чиято къща до този момент единственото огледало е захвърлено зад дивана.  За първи път от много години насам, благодарение на Юлияна, Врачана си припомня дните, когато съпругът й е бил до нея.
В началото на новия работен ден Врачана ще възложи на Юлияна елементарна задача за разгрявка – миене на тоалетни.  Това обаче не е по силите на бившата моделка и тя отказва. Следва събиране на мръсното бельо от всеки един пациент в отделението. И тази задача се превръща в препятствие за телевизионната водеща и прераства в грандиозен спор на тема – използване на ръкавици.  Тъй като в отделението ръкавиците не достигат - за Врачана те са скъп лукс, който не може да си позволи, докато за Юлияна предпазните мерки са задължителни, защото здравето няма цена.  В своя защита обаче Врачана разкрива факти, които оставят Юлияна Дончева безмълвна. Нищожната заплата на санитарката не й позволява да отделя лични пари за ръкавици.

Макар че почти се отказва от работата си на санитар, за първи път от престоя си в Пирогов ексдепутатката ще асистира на лекар. Д-р Бозев има специална, изненадваща задача за санитар Дончева – те ще направи първата си клизма и изпитва на гърба си прочутия лекарски черен хумор.
Присъствието на нова привлекателна дама като Юлияна Дончева в екипа на отделението не може да остане незабелязано.  Между лекарите дори упорито се обсъждат нови правила за униформа и работа при санитарките. След множество изпитания в ролята си на санитарка, кошмарът за Юлияна е към края си. Въпреки че не събира смелост за повечето от поставените й задачи, екипът на 1-ва хирургия й отправя неустоимо предложение за постоянна работа срещу 300 лева месечно възнаграждение и карта за градския транспорт. /БЛИЦ