Социалистическите лозунги „Съветските часовници – най-бързите в света“ и „Съветските болни – най-здравите болни в света“ може да звучат нелепо и да са били чиста пропаганда, пише Екип7.бг.  

40-годишната „Лада 2107“ на Реджеб Шакир от Разград обаче наистина може и да е най-здравата кола в света. Въпреки че е на няколко десетилетия, автомобилът изглежда като току- що слязъл от конвейерите на руския завод ВАЗ.

Така наречената „лада – седмица“ става собственост на бай Реджеб след дълго чакане на ред по правилата за закупуване на нова кола през соца.

Въпреки паричните вноски, които направил години преди да получи заветното писмо от тогавашната „Мототехника“ и увещанията на семейството си да вземе „Москвич“ или „Трабант“, нашенецът останал непреклонен.

Бай Реджеб бил влюбен в марката „Лада“, която в онези години минавала за мерцедеса на социалистическите автомобили.

Дочакал най-сетне мечтаната кола, разградчанинът веднага взел сериозни мерки за нейната правилна експлоатация и поддръжка.

Ежедневните профилактики, почистване и лъскане, определено са дали резултат, защото и до днес ладата е без забележки.

Близо 80% от частите й пък все още са оригиналните, с които е била окомплектована в завода-производител.

А 72-годишният бай Реджеб няма никакво намерение да се разделя с нея, въпреки предложенията за откупка или бартер за западен автомобил. Все пак с тази ладичка е изкарал повече от половината си живот.