Ева Георгиева - EVA е посланик на Национално движение „Овация за отговорни млади шофьори” и участник в „Авто Овация - 2018”! Завършва Национално музикално училище „Любомир Пипков” в София, впоследствие се дипломира като магистър в Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” със специалност поп и джаз пеене. През 2018-та издаде дебютния си музикален албум „EVA” и направи национално турне: за три месеца обиколи 186 населени места. На 1-ви декември т.г. очакваме втората й коледна песен в дует с баща й Теди Георгиев. Скоро след това трябва да излезе и новия й хит „Ти и аз”.

- Какво ви даде участието в авто състезанието “Овация - 2018”?
-Участието в това невероятно състезание ме зареди с много повече увереност от преди! По принцип аз не съм бърз шофьор. Харесвам високите скорости, но само по филмите! В живота обичам да се придвижвам бавно и спокойно. Затова „Овация-2018” беше голямо предизвикателство за мен: хем да премина през всички трудности и препятствия на пътя, хем да се опитам да бъда най-бърза в това! Непознатият електрически автомобил - BMW i3, в случая, също изигра интересна роля, защото трябваше да го опознаваме в движение. За себе си разбрах, че колкото и добре да сме подготвени като шофьори, всеки автомобил има своите особености. Най-важни остават опита на пътя, познаването на собствените реакции и адекватната преценка за ситуацията. С времето зад волана минавам през толкова ситуации, че всеки път ставам все по-уверена и бърза във вземането на важни решения.


- Откривате ли някаква разлика в поведението си зад волана преди състезанието и сега, след него?
- След всички предизвикателства в това уникално състезание, най-силен белег ми остави важността от поставянето на колан! Това трябва да се превърне в абсолютен и неоспорим, навик! Това е било винаги и първото правило в моята кола и не допускам в нея някой без колан. След състезанието при мен се промени и отношението към мобилния телефон. Преди го използвах, закачен на стойка в колата и когато някой звънеше, пусках високоговорителя и така разговарях. Сега обаче забелязвам, че не си позволявам, докато не спра да шофирам. Тази промяна се дължи на факта, че по време на втория кръг в „Овация” ни се наложи да използваме телефоните си и тогава разбрах, че дори и минимална загуба на концентрация върху пътната обстановка, разсейва. Губим внимание за части от секундата, а с него и рефлексите си, а това, за съжаление, може да бъде фатално. Спокойствието е това, което се затвърди в мен като изключително важно, не само зад волана, а и за всяка друга работа. Разбира се, усмивката е също винаги с мен, за да помага.

- Кои бяха най-силните емоции, които изпитвахте по време на „Авто Овация - 2018”?
- Вълнението от непознатото пред мен... Това е чувство, което никой не можа да скрие на терен! И благодарността, че сме добре, след всеки един опит на симулаторите! Няма да забравя какво бе усещането да си с главата надолу или да се сблъскаш челно с друга кола. Макар и в десетки пъти по-леки, тези симулатори ни показаха реалния ужас от тези ситуации и само като се сетя, цялата настръхвам. Когато трябваше с моята партньорка Елен да се измъкнем от колата, но обърната по таван, макар и с помощен екип, който ни придържаше и насочваше през цялото време, аз бях толкова притеснена, че успях да падна на глава. След мен това се случи и на още няколко момичета. От тук нататък виждам много повече реалните опасности от невнимателно шофиране, прекалено вълнение и възбуда.


- Кой етап беше най-голямо предизвикателство и защо?
- Всеки етап криеше своите изненади и предизвикателства, макар и да минавахме по едно и също трасе. Първо, трябваше да сме достатъчно бързи, което само по себе си вдигаше доста адреналина. Във втория етап слушахме инструктора до нас, който диктуваше СМС текстове, а това в бързината изобщо не се получаваше. Трябваше да устоим на пасажерките, които се опитваха да ни разсейват постоянно. Бързо и умело да реагираме на всичко, в същото време да се опитаме да не бутнем нещо на пътя, да спазим условията и да паркираме мъжката за финал! Хем бяхме леко стресирани, хем се забавлявахме - странно, но реално състояние, което смятам, че ни научи на доста неща!

- Колебахте ли се да приемете предложението за участие и защо?
- Смятам, че в този живот най-важно е да сме смели, добри, позитивни и даващи любов! Обичам различните предизвикателства и давам всичко от себе си във всеки един момент. Когато Миглена Ангелова ми звънна да ме покани, веднага се развълнувах и приех! Признавам, че ме беше леко страх от мисълта, че ще участвам в авто състезание, макар и толкова красиво, женско и изискано. За първи път ми се случи нещо такова и видях колко полезно и поучително бе. Знам, че всеки опит в живота ни учи на нещо ново и е абсолютно безценен! Благодарна съм на Меги за тази покана и за възможността да открия и закрия събитието с мои песни! Това определено внесе много цвят и настроение и ми остави чудесен спомен! Винаги, когато мога и с отворено сърце ще се включвам в бъдещите проекти на „Авто Овация”!

- От колко време карате кола?
- Вече близо седем години съм шофьор. Карам до морето и из цялата страна, където имам участия, но най-любимо ми е градското шофиране в столицата. Тук се научих и се чувствам в свои води! Колата ми е спортна, много уютна, но никак не е малка и това много ми помогна да задобрея при всякакви паркирания. Бял мерцедес е и винаги съм търпяла безброй шеги, заради популярната българска песен...


- Какво бихте посъветвали хората, които ви имат доверие, и често пътуват в автомобилите си?
- Имам огромна аудитория и фен маса в социалните мрежи и то предимно деца, тийнеджъри и млади хора. Участието ми в „Авто Овация” ме накара все повече да засягам и говоря на тема безопасност на движението. Най-важното е използването на предпазния колан! Обичам да засягам и една изключително сериозна тема и тя е абсолютно забраненото качване зад волана в нетрезво състояние или след употреба на наркотични вещества! Като човек, който никога не е пробвал цигара, алкохол или каквато и да е било друга отрова, постоянно напомням на моята публика смисъла на живота и как той трябва да се цени, уважава и живее по възможно най-здравословния и отговорен начин! Да забравят за всички тези вредни навици, не само, когато са шофьори, а и по принцип!

- Какво разбрахте със сигурност за пътната безопасност след участието си в „Авто Овация - 2018”?
- Разбрах, че изненади винаги има, но това не бива да ни безпокои. Трябва да сме подготвени и по-уверени, а не плахи зад волана, защото често се случва останалите участници на пътя да реагират остро. Възможно е дори спътниците, които се возят при нас, да реагират внезапно и да отвлекат вниманието ни. Спокойствие, предпазен колан и пълна концентрация на вниманието са моите три основни и ценни урока от „Авто Овация”!

- Защо подкрепяте Движението Овация за Отговорни Млади Шофьори?
- За мен винаги е било важно да давам най-добрия пример на всички хора, които ме харесват и се превръщат в мои последователи. Подкрепям полезни и благотворителни каузи, но „Овация” се оказа една от най-добрите, смислени и поучителни, в които съм се включвала до момента. Горда съм, че съм посланик на „Националното Движение за Отговорни Млади Шофьори” и още повече щастлива, когато виждам, че децата и особено бъдещите шофьори проявяват такъв интерес към безопасността по пътищата. Все пак бъдещето е в децата и трябва с любов да им предаваме каквото знаем и можем :)


БЛИЦ-ВЪПРОСИ:

Черен джип?
- Мацка
Жена, която паркира?
- Успех!
Блондинка зад волана?
- #КИФЛА
Пет приятелки в една кола?
- „Отивам там, там, там, и ме няма”
Жена до спукана гума?
- Готин мъж на помощ
Кола, която завива, без да даде мигач...
- Глоба...
Премигваща кола зад вас...
- Поздрав
Кола, която ви изпреварва…
- Сила
Кола, която вие изпреварвате...
- Още по-голяма сила
 


Подготви: Анелия ПОПОВА
Снимки: Дико Йорданов
FB, YouTube, Instagram: Auto Ovacia