Всеки си има рейтинг за надеждност, базиран на личен опит, разкази на роднини, приятели, прочетени материали и видяното в мрежата. 

Някой е убеден, че най-надеждните коли са японските, друг твърди, че "японките", напротив, са сдали позициите си и в момента "корейците са върха", а на тях им се смеят "експертите", които смятат, че най-добрите коли са правени от "немците". 

Така, всеки, след малко размисъл, е готов да назове "най-надеждната марка". А, ако се понапрегне още малко, може да каже и някой модел. 

Но всичко това си остава само лично мнение. 

По-авторитетното мнение са застрахователните компании и статистическите агенции, големите автомобилни издания, изучаващи надеждността на колите според свои собствени методики и редовно публикуващи отчети във вид на рейтинг. 

Най-популярните са  - TÜV Report; DEKRA Used Car Report; ADAC Car Reliability Ratings; Warranty Direct Reliability Index. Top-100 UK Cars; Consumer Reports: 10 Most Reliable Cars; Consumer Reports: 30 Best Used Cars; J.D. Power and Associates Dependability Study... Това са британски, американски и германски източници. 

Авторите на рейтингите не само се допитват до собствениците на автомобили с различна година на производство, но и анализират кампаниите по изтегляне от пазара, сервизната история на всяка кола. 

Например, германската асоциация на за технически надзор (TUV) година след година събира данни от десет милиона автомобила, като всяка кола се оценява по стотина параметра. 

Друга германска агенция за инспекция на автомобили (DEKRA) ползва извадка в път и половина по-голяма. В автомобилния клуб на ADAC членуват 18 милиона души от най-различни страни в Европа. 

Това е огромен масив от данни, който позволява да се установи, освен всичко останало, броят на повредите при колите. 

За някои съставянето на такива рейтинги е твърде мащабна и скъпа инициатива. Понякога се налага да се съпоставят достъпни класации, като се изключват моделите, които не се продават на съответния пазар. 

Също така трябва да се отчетат разликите в американските, европейските и азиатските варианти на модела, за да може, в крайна сметка, да се говори за ниво на надеждност, независимо от мястото на производство и пазара. 

Затова ще припомним думите на Уинстън Чърчил за трите вида лъжа (лъжата, наглата лъжа и статистиката). 

Затова полученият рейтинг не носи не само информационен, но и развлекателен характер. 

Надеждността е свойството на обекта да запази по време на установяването на пределните значения на всичките си параметри, характеризиращи се със способността да изпълняват изискваните функции в зададените режими и условия на употреба, техническо обслужване, съхранение и транспортиране.   


За да научите кои са топ 5 по здравина коли, посетете auto.blitz.bg.