Иде ли девети сезон на сагата за Железния трон - питат се част от феновете на сериала, който затвори кепенците с последния епизод от осмия сезон снощи. В социалните мрежи сред групите на почитателите на Денерис, Джон Сноу, Тирион, Церсей, Аря, Санса и дракона Дрогон, плъзна слух, че сериалът не е приключил - нещо повече, тайно, барабар с осмия, финален сезон, бил заснет и деветият, коментират фенове, позовавайки се на събратя от Хърватия, където бе заснета немалка част от филма. 
 
Засега сценаристите и продуцентите мълчат, но хляб за тази хипотеза дава тотално отвореният финал, с който приключи последната серия на Троновете. Натиреният в изгнание след убийството на любимата кралица Джон заедно с диваците пое на север, отвъд Вала, а там все още не е сигурно, че е съвсем безопасно за хората. Аря отплава на запад от Кралски чертог, за да открива неизвестното. Драконът Дрогон отнесе мъртвата си майка Денерис неизвестно накъде. Санса стана кралица, а най-малкият брат от фамилията на Старките оглави Шестте кралства, след като даде независимост на Северната кралица и своя сестра. И въпреки че създателите на фентъзи епоса се заклеха, че това е краят му, дали пък не връзват гащите да има накъде да продължат, ако на някой някога му хрумне, че епосът е прекалено добро бизнес начинание, за да бъде зачеркнато. Разбира се, ако и авторът на книгите Джордж Мартин вземе, че даде благословията си. 
 
Междувременно манията по сагата прерасна в петиция на недоволните от развръзката фенове. Повече от милион гневни привърженици на "Играта на тронове" се подписаха за преснемане на финала, а бройката лавинообразно расте. Феновете недоволстват от развоя на събитията - едни, че е убита любимата им, кръвожадна Денерис, други - че Джон не стана крал и не седна на разтопения от дракона Железен трон. Във фантазиите си на феновете им се привиждат какви ли не сюжетни линии, повечето клонящи към хепиенд. Обезличеният в осми сезон Джон Сноу, изведнъж се завърна в сериала от плът и кръв, със силна игра и решителност, но за кратко. Това само раздразни феновете му, които през цялото време на осми сезон мърмореха, че хич го няма и освен да се кланя на любимата си леля, друго не прави. И - изненада. Джон от йесмен, винаги подвиващ коляно пред кралица Денерис, се събуди и показа собствено виждане по въпроса за "счупването на колелото". Стражът на Севера даде превес на дълга и с целувка на Юда намушка леля си с камата. И докато се нарадваме, че Джон от предишните сезони "възкръсна" без втори път да е умирал, той взе, че си тръгна и пое не накъде да е, а по пътеките на Нощния крал. ето ви, например, една сюжетна линия, която преспокойно може да бъде заплетена и доразплетена в още няколко епизода. НВО не може да не са доволни, че над 19 млн. души изгледаха последния епизод. А калкулацията на цифрите винаги натежава пред каквито и да е клетви на създателите. И някак не ни се вярва, че огънят е стопил леда, а снегът е затрупал пепелищата от пожара. Всяко хубаво нещо има своя край, но сме убедени, че рейтинговата сага, превърнала се в истински феномен, няма да замине в историята след осем години на върха. "Игра на тронове" умря, да живее "Игра на тронове"! Защо пък не?!