Салатата Цезар придобива все по-голяма популярност у нас и вече се е превърнала в любимо ястие на куп българи. 

Според оригиналната си рецепта тя съдържа маруля и крутони, гарнирани с пармезан, лимонов сок, зехтин, яйце, черен пипер и сос Уорчестър. 

За създател на салатата се сочи ресторантьора Цезар Кардини - италиански имигрант, който държи ресторанти в Мексико и САЩ. Дъщеря му Роза разказва, че той създава салата, когато покрай 4 юли 1924 г. имало много клиенти и запасите в кухнята се изчерпали.

5 перфектни диети за топ форма на плажа!

Кардини се справя с това, което има, добавяйки драматичен усет "от готвача", като приготвя салатите редом до масите за сервиране.

Съществуват много вариации на салата –  с добавено гриловано пилешко месо или морски деликатеси. Някои мексикански ресторанти заместват крутоните с тортия чипс, а пармезана – със сирене Котиха.

Салатата е особено тачена от онези, които следят за теглото си. Много дами залагат на нея, когато са на диета, вярвайки, че тя е нискокалорична. Оказва се обаче, че това не е точно така. 

Колко калории всъщност има в тази любима на куп българи салата, вижте в jenata.blitz.bg.