Горещата чаша кафе рано сутрин е може би най-приятното начало на деня. Ароматната напитка ни ободрява, тонизира и подобрява настроението. Но лекарите предупреждават, че някои хора пият кафето си по много грешен начин. 

Ето кои са най-често срещаните грешки:

1. Консумацията на твърде много кафе

Кафето не винаги може да бъде най-полезния избор за някои хора.

Ако прекалите с консумацията на тази напитка, може да провокирате недостатъчност на сърдечно-съдовата и нервната система, тъй като кофеинът допълнително натоварва сърцето.

Кафето може значително да повиши кръвното налягане, тъй като има качества на диуретик. Но прекомерната му консумация може да доведе до дехидратация.

Всичко това в крайна сметка провокира отслабване на имунната система. Експертите препоръчват да не се консумират повече от четири чаши кафе на ден.

2. Консумацията на нефилтрирано кафе

Нефилтрираното кафе също е много по-опасно, заради продължителното престояване на утайката във водата. Консумацията на такава напитка значително повишава нивото на "лошия холестерол" в организма.

Ако имате подобни здравословни проблеми, е по-добре е да откажете от кафето или да го замените с филтрирано.

Много експерти твърдят, че филтрираното кафе в умерени количества може да помогне при проблеми със сърдечно-съдовата система и да намали смъртността.

3. Консумацията на кафе на празен стомах

Една от най-честите грешки, които много хора допускат, е пиенето на кафе на празен стомах.

Тази грешка може да доведе до не особено приятните последици. Например, чаша кафе преди закуска повишава нивата на кръвната захар, което може да доведе до развитие на хронични заболявания на ендокринната и храносмилателната система. А за тези, които вече имат подобни проблеми, кафето само ще ги изостри. Всичко това може да доведе до язва на стомаха, гастрит или диабет.

Лекарите също не препоръчват да се пие кафе веднага след хранене - това може да доведе до дисбаланс на храносмилателната система.

4. Консумацията на разтворимо кафе

Мнозина предпочитат разтворимо кафе, без да подозират, че то не е особено полезно.

При производството му се използват много различни добавки за подобряване на вкуса, миризмата и цвета му. Всички тези компоненти са изключително вредни.

По-добре е да замените разтворимото кафе с натурално.