Нашата кожа е дом на 1,5 трилиона микроби, като някои от тях са вредни, а други важни за здравето ни. Затова е необходимо да измиваме някои от частите на тялото си всекидневно със сапун, а други да пропускаме, пише каналът "Top Of The Tops" във vbox7. Ето и кои са 6-те места от тялото ни, за които е важно да знаем как да почистваме.

Ходила

Те са едни от частите на тялото, които е важно да измиваме старателно. Много от нас пренебрегват ходилата, мислейки си, че те ще се почистят само от сапуна и водата, които се плъзгат по тялото ни. В тази област гъбичките, причиняващи „стъпало на атлета“, са често срещани, особено ако носите сандали или джапанки или не носите чорапи. Ето защо дерматолозите препоръчват да мием краката си със сапун и да ги търкаме с пемза всеки ден.

Пространството между пръстите на краката ви също трябва да бъде добре почистено, без значение какви обувки или чорапи носите. За да избегнете разпространението на бактерии и микроби, трябва да измиете пръстите на краката си със сапун и вода и след това да ги изсушите внимателно с кърпа.

Отзад на врата

Тази част от тялото ви често може да бъде топла и влажна, особено ако имате дълга коса или спортувате редовно. Тези фактори дават благоприятни предпоставки за развитието на телесни акари и бактерии. Можете да спрете тяхното разпространение, като ежедневно измивате тила си със сапун и ексфолираща гъба или мокра кърпа.

Очи

Измиването на очите със сапун не е добра идея, защото може да навреди на роговицата и склерата на очите. Безопасен начин за почистване на клепачите и миглите е използването на бебешки шампоан без аромат. Смесете около половин чаена лъжичка шампоан в чаша топла вода и потопете мека кърпа в сместа. Внимателно разтрийте клепачите си с кърпата и ги изплакнете с вода след това.

Слабини

Според дерматолозите слабините трябва да се измиват старателно всеки ден. Тази част от тялото ви има гънки, които могат да съдържат вредни бактерии, които да доведат до враснали косми, инфекции и неприятна миризма. Слабините са една от най-чувствителните зони на тялото ви, а най-ефективният начин за почистването му е чрез използване на нежен сапун и кърпа.

Под ноктите

Различни бактерии могат да се развият под ноктите ви, а честото миене на ръцете не винаги успява да  ги премахне. Според лекарите, накисването на памучен тампон с топла сапунена вода и почистването с него ще премахне всички бактерии и мръсотии, които са невидими с просто око.

Мийте косата си преди тялото

Използването на балсам за коса може да доведе до дразнене на кожата и поява на акне по тялото ви. За да избегнете това и да премахнете остатъците от балсам и шампоан от кожата си е важно да следвате следните стъпки: Нанася се шампоан, изплаква се, нанася се балсам, измива се тялото и след това се изплакват изплакнете едновременно косата и тялото.