Първите лъчи на Слънцето преминаха тази сутрин през скалата Апостол Таш на Бегликташ край Приморско и огряха най-левият от шестте камъка, с което този древен часовник от древното тракийско светилище фиксираха началото на лятото.

На това чудо станаха свидетели десетки романтици и мистици, дошли край мегалитното съоръжение за магическия ритуал, с който предците ни от древността са посрещали лятото. Пред бТВ Андрей Шурелов обясни, че само по лятното слънцестоене може да се види това. 

Този ден е бил специален в магическото тракийско светилище Бегликташ край Приморско, наричано българският Стоунхендж. Там в този ден можем да станем свидетели на истински слънчев спектакъл при хубаво време.

„Тук има шест камъка, разположени на север от Апостол Таш. Първите слънчеви лъчи минават и осветяват лявата скала, а после сянката пада върху камъка и постепенно се мести към другите“, обясни Шурелов. 

„Тази сутрин облаци нямаше и Слънцето се промуши през единствената дупка на камъка, за да сложи началото на лятното слънцестоене. За първи път присъствам на тази гледка, която събра десетки хора рано сутринта“, сподели репортерът Лора Стаматис. 

Още преди 12 000 години хората са създали Бегликташ слънчев часовник, с който са изчислявали най-дългия ден в годината.
Тук се създава една хармония, която може да пренесем и в обществото, и в домовете си, сподели един от мъжете, посрещал първият летен изгрев на Слънцето.