Компанията за безалкохолни напитки Coca-Cola е направила рекламен гаф в Нова Зеландия, според местни медии.

Тя пуснала рекламния надпис Kia ora, mate върху вендинг машини в страната, информира Stuff.

Опитите на Coca-Cola обаче да смеси в рекламно послание английски с маорски - езика на коренното население в Нова Зеландия, доведе до обратен ефект.

kia ora е форма на поздрав на маорски, който е един от официалните езици в страната, но на същия език mate означава смърт. Така рекламното послание на практика означава "Здравей, смърт" на маорски.На английски език думата mate често е използвана като обръщение към приятели и дори към непознати в страни, като Нова Зеландия, Австралия и Великобритания.

По-рано през седмицата представител на компанията заяви, че рекламното послание е "имало за цел да съчетае маорския и английския език" и че посланието не е проява на неуважение към нито една култура.

Потребители в социалните медии обаче отбелязаха иронията в рекламния надпис на Coca-Cola, предвид последствията за здравето от консумацията на напитките със съдържание на захар.

Нова Зеландия има едно от най-високите нива на хора с наднормено тегло сред развитите държави, според The Guardian, а коренното население е особено сериозно засегнато.

Други пък разкритикуваха това, че Coca-Cola не е проучила достатъчно добре маорския език, преди да изготви рекламното си послание.