Ето как да приготвим най-вкусната питка за Никулден
Започнете подготовката за трапезата по-рано и изненадайте всички с тази Никулденска пита във формата на късметлийски шаран
В чест на покровителя на моряците, рибарите, търговците и банкерите, на Никулден се приготвя риба и обреден хляб, а трапезата не се вдига през целия ден. Започнете подготовката за трапезата по-рано и изненадайте всички с тази Никулденска пита във формата на късметлийски шаран.
Продукти: брашно - около 600 грама, прясно мляко - 300 мл, мая - 1/2 кубче (21 г), захар - 1 ч.л., яйца - 1 брой, сол - 1 ч.л.
За намазване: олио - 2 - 3 капки, яйца - 1 брой
Приготвяне: Пресейте брашното в купа и добавете към него солта.
В отделна купа разтворете маята с топлото мляко и захарта. Когато шупне, сипете сместа в брашното. Прибавете яйцето и олиото, след което постепенно замесете средно меко тесто.
Покрийте и оставете тестото да втаса за половин час.
Готовото тесто разделете на две части.
Едната разточете леко и оформете тялото на рибата. Сложете я в тава с хартия за печене.
Втората част от тестото разточете и изрежете рибните люспи. Подредете ги с леко застъпване.
От останалото тесто оформете перките и опашката. За око на рибата използвайте маслинка.
Оставете питката да втаса добре.
Разбийте яйцето с олиото и намажете питката.
Загрейте на 180 градуса и я изпечете до готовност - около 35 минути.
Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук
Последвайте ни
0 Коментара: