Ракетата за издигане на Chang'e 5, най-новата мисия в китайската програма за изследване на луната, е била преместена на стартовата площадка в космическия център за изстрелване Wenchang в провинция Хайнан във вторник сутринта, според Китайската национална космическа администрация.

57-метровата ракета за тежкотоварни превози Long March 5, която тежи около 870 метрични тона, е била вертикално поставена на мобилна платформа, която се е движила около два часа преди транспортирането на гигантската ракета до крайбрежната стартова площадка, се казва в изявление на администрацията.

Изстрелването е планирано да се осъществи преди края на този месец, отбелязва неин представител.
Ракетата е транспортирана до пристанище във Уенчанг с кораби в края на септември и след това е пренесена със специални камиони до стартовия център.

През последните два месеца тя беше сглобена и изследвана в центъра, казаха от администрацията и добавиха, че когато бъдат извършени окончателни проверки, в нея ще бъденапомпвани горива.

Шестата мисия в програмата Chang'e, Chang'e 5 ще бъде едно от най-трудните и предизвикателни начинания, които Китай някога е предприемал и ще се превърне в първата космическа операция в света от повече от четири десетилетия за връщане на лунни проби обратно на Земята.

Нейните открития ще улеснят изследванията на учените за произхода и еволюцията на Луната, според администрацията.