Рядък южен бял носорог бе роден в зоологическа градина в Белгия, засилвайки усилията за спасяването на застрашения вид, съобщи АФП.

"Прелестно малко мъжко се роди рано сутринта днес... Майката Мадиба и бебето й се справят добре", се казва в съобщение на зоопарка "Паири Дайза".
 
В природата има приблизително 18 000 южни бели носорога, но подвидът се изтребва от бракониери със скорост един на всеки осем часа.
 
Друг вид носорог, вторият по големина сухопътен бозайник в света, северният бял, е в още по-голяма опасност, като съществуват само два. Останалата северна бяла двойка са женски, така че те ще изчезнат, освен ако техните гени не бъдат запазени или възстановени и не започне изкуствена размножителна програма.
 
През юли се роди южно бяло малко чрез изкуствено осеменяване в Сан Диего, което зоологическата градина приветства като стъпка към усъвършенстване на техниката.
 
Белгийският зоопарк има още една женска - Ели, която е бременна. Раждането се очаква „до края на тази година“.
 
Ели вече има малко, Сетемба, роден през 2016 г. и преместен в зоологическа градина в испанския град Малага като част от програмата за развъждане в Европа.