Повечето от нас може да си мислят, че източна европа няма много известни футболисти, е, ще трябва да ви разочароваме, защото в тази класация ще ви покажем много известни футболисти, които дори не сме подозирали, че са родом от толкова близки до нас места.

България

Какъв по-добър начин да започнем от това, да погледнем постиженията на нашите момчета. Няма как на първо място да не сложим Христо Стоичков, чието име и до ден днешен е много познато в Каталуния, а и в цялата Европа!

След това можем да преминем и към Димитър Бербатов, също толкова добре познат и талантлив наш футболист, който беше на върха в Манчестър Юнайтед.

След това искаме да посочим и едно младо попълнение на юношите на Барселона - Мартин Георгиев, който скоро стана част от Испанския гранд.

Чехия

Когато споменем Premier League, няма как името на Петър Чех да не се появи в съзнанието ни. Този вратар от Чешки произход доминираше на Английските терени, като дори след ужасната злополука, която се случи с него в края на 2006г., той продължи да играе и да постига огромни успехи с тима на Челси, а след това и с екипа на Арсенал.

Хърватия

Няма как да не споменем Хърватия и така известния на всички Лука Модрич. Това е един изключително комплексен играч, който и до днес ни радва със своята невероятна игра.

През по-голямата част от кариерата си Ракитич играе в Реал Мадрид, където печели много отличия и трофеи, а освен това скоро той стана и носител на златната топка, което е изключително постижение за един футболист!

Латвия

Когато говорим за Латвия, можем да споменем името на Александърс Колинко. Това е вратар, който започва кариерата си в Сконто Рига, след това играе в Сконто Колинк и става шампион на страната 6 пъти. Бива прехвърлен в Английския Кристъл Палас през 2000г., но поради неуверена игра остава втори избор на вратата, а след разногласия с треньора, той напуска отбора.

Има още статии за латвийски футболисти, ако проявявате интерес към тях.

Румъния

Когато става въпрос за румънски футбол, няма как да подминем Георге Хаджи. Този футболист, роден през 1965г. е рекордьор по голове с екипа на националния отбор на Румъния.

За него можем да кажем, че е играл заедно с Христо Стоичков в Барселона, а в момента е треньор в румънския Виторул Констанца.

Той е носител на наградата „Най-добрия румънски футболист на всички времена“, която му е дадена през 2000г.

Последния мач на Георге Хаджи е на 24 април 2001г., като тогава той играе в националния отбор на Румъния пред очите на 80 000 фенове.