Трудно е да си представим, че някой не обича такъв сочен и невероятно вкусен деликатес като динята. Особено в тази жега. През лятото се продават навсякъде, но малцина знаят как да изберат правилната диня, така че да е узряла, сочна и сладка.

Понякога изглежда, че това е просто непреодолима задача, с която само истински градинар може да се справи. Не се обезсърчавайте, ето няколко съвета как да изберете перфектната диня.

Земното петно

Жълтото петно, известно още като земно, е мястото, където динята е лежала на земята, докато е зреела. При зрелите дини то е тъмножълто или дори оранжево-жълто на цвят, а не бяло. Ако почти няма такова петно или то е зелено или прекалено бяло, може да се разочаровате като я срежете.

Паяжина

Тези кафяви подобни на паяжини петна показват, че пчелата често се е докосвала до цветчетата на плода по време на опрашване. И колкото по-често се опрашва, толкова по-сладки са плодовете.

Момче или момиче

Фермерите различават дините по пол. Например "момчетата" са по-големи и с по-издължена форма, вкусът им е воднист. "Момичетата" са по-закръглени и по-сладки. 

Размерът

По-добре да изберете не най-едрата диня, но не и най-малката. Изберете средна. И не забравяйте, че независимо от размера, динята винаги трябва да се усеща по-тежка за размера си, ако искате да е добре узряла.

Дръжка

Сухата дръжка означава, че динята е узряла. Ако дръжката е зелена, тогава плодовете са обрани твърде рано и все още не са узрели. И добрия стар трик, който повечето от нас познаваме – почукването върху динята. При почукване върху кората, една добра диня ще издаде кух звук. Ако плодът не е узрял почукването ще издаде “тъп” звук.