Искаш ли да изненадаш приятелите си с нещо наистина удивително? Един празен на пръв поглед лист изписва това, което искаш. Стига да изречеш правилните вълшебни заклинания.
Как да го направиш? Само следвай инструкциите.

От какво се нуждаеш:

– малко прясно мляко;

– лист бяла хартия;

– свещ;

– памучен тампон (може да използваш и клечки за уши);

– кибрит.

Какво трябва да направиш:

1. Напиши върху белия лист някакъв текст, като топиш памучния тампон (или клечка за уши) в мляко. Не се притеснявай, че нищо не се вижда на листа. Старай се да пишеш бързо, за да не изсъхне „мастилото“, преди да си готов, и да не разбъркаш местата на буквите. Пиши едро, за да виждаш по-добре после.

2. Остави листа да изсъхне добре за около 10-20 минути. Не виждаш нищо върху него, нали?

3. Накрая просто вземи листа и започни да го движиш внимателно над запалена свещ (но не много близо до нея). След секунди всичко, което си написал, ще се появи.

Важно! Внимавай да не запалиш хартията. Ако си много малък, помоли някой възрастен да ти помогне.

Какво става?

Може би ти се струва нестандартно, но прясното мляко е доста подходящо за мастило. Млякото, подобно на редица други вещества (например сок от лук и сок от лимон), съдържа органични молекули, които при нагряване си взаимодействат с кислорода от въздуха и потъмняват. В случая съставна част на млякото са протеините, които играят важна роля при „проявяването” на тайното писмо.
Източник: obekti.bg