Коледната музика е нещо, което или обичате много, или просто не понасяте. Ако сте от онези хора, които намират този тип ритми за порядъчно досадни, замислете се за работниците в магазините за играчки, които вероятно вече са били подложени на мъчението в продължение на поне месец, пише obekti.bg, позовавайки се на Science Alert.

Брашно от ленено семе – чистач на червата


Според клиничния психолог Линда Блеър неспирните коледни песни могат да доведат до сериозно изразходване на психичната ви енергия. “Работниците в моловете и особено в магазините за детски играчки просто трябва да изключат всички коледни записи, защото ако не го направят, не успяват да се фокусират и да свършат ефективно никаква работа”, обяснява Блеър.

Медът никога не се разваля

“Вие просто изразходвате страшно много психическа енергия само и само за да не чуете това, което ви залива като познати звуци от всички страни”, добавя тя. В основата на това е следния прост механизъм: когато мозъкът чуе дадена песен множество пъти, той се насища психически с нея и започва да я намира за неприятна. Всяко последващо чуване на песента води до прекомерен разход на психическа енергия, която трябва да се справи с неприятните емоции.