Въпреки всичките разговори за това, че Китай рано или късно ще започне война с Русия, за да разшири своята територия за целите на своето постоянно нарастващо население, ръководството на Поднебесната засега само строи приятелски отношения с Москва, подчертавайки: не искаме нищо чуждо. 


При това Китай е обърнал поглед към друга посока, а по-точно казано, нагоре. Днес в страната усилено се разработват стратегии за глобално освояване на космоса и търсенето на нови планети, годни за живот. 

От 2030 година Китай планира да започне въпросното търсене извън пределите на Слънчевата система. При това за целите ще бъде задействана лунна база, чието строителство е планирано за 2045 година.  

Именно оттам в далечния космос ще бъдат изпращани космически кораби. 

Всъщност Китай не изключва възможността да приложи за това търсене изцяло нови технологии за усвояване на открития космос, например, използването на ефекта на къртичите дупки, телепортация и така нататък, с които засега, ако се вярва на американски военни, разполагат само САЩ. 

В скорошните планове на космическата агенция на Китай влиза не само Луната, но и Марс. 

Плановете, както виждаме, са напълно мирни, макар ръководството на Китай да се стреми междувременно да увеличи военното си присъствие в околоземна орбита. Планира се в близко бъдеще да бъдат създадени мощни космически ескадрили, за които вече с опасение говорят САЩ.