Учените все по-често повдигат този глобален проблем, стоящ пред човечеството, като пренаселяването на нашата планета. Според последните данни в момента на Земята живеят около 8 милиарда души. 

Ако нищо не бъде направено, то до 2050 година, казват изследователите, населението на планетата ще достигне 9-10 милиарда души, а към края на столетието 11-12 милиарда души. 

Всичко това пагубно влияние върху екологията и буквално унищожава Земята, която не издържа на това натоварване. Дори и днешното състояние на планетата е плачевно заради катастрофално огромното население, а какво ще стане при бъдещия ръст. 

Този проблем може да се реши, както са констатирали учените, само по два начина. Единият от тях е войната, революции ще има все по-често и често, неизбежните климатични промени и така нататък, тоест всичко, което води до насилствено унищожение на населението.

И вторият - борбата с раждаемостта, медицинските усилия, които могат да бъдат определени като по-хуманни и най-ефективни средства за спасяване на човечеството.  

Професорът от Бостънския университет, опитният гинеколог Дебора Андерсън пише, че човечеството незабавно трябва да направи революция в областта на контрацепцията, защото съвременните препарати не решават този проблем: в света над 40% от бременностите са непланирани, а това е катастрофално много. 

Според учения, днес е необходимо да бъдат създадени ефективни препарати за мъжка контрацепция, защото до сега в гинекологията повече внимание се е обръщало на женските средства за предпазване от нежелана бременност.

При това в тази сфера са постигнати известни успехи, но те към момента просто не са достатъчно, за да се реши този глобален проблем. 

Също така за организирането и провеждането на тази революция не трябва да бъдат пестени средства, продължава Андерсън.

Например в САЩ се харчат 240 милиарда долара годишно само за борбата със замърсяването на околната среда, като се очаква през идните години тези разходи да стигнат 400 милиарда.

А не е ли по-лесно и по-разумно тези средства да бъдат насочени към провеждането на революция в сферата на контрацепцията. 

Тя безспорно ще се отплати ако не хиляди, то поне в стотици пъти.

Андерсън осъзнава, че идеята ѝ трудно ще бъде възприета. Трябва още да се отчете, че в света има и много такива, които сериозно си мислят, че населението на Земята е доста по-малко, отколкото казват служителите на ООН. Но дори и това да е така, то и днешното население е напълно достатъчно, за да убие нашата планета. 

Огледайте се около вас какво се случва в нашата Земя. Всичко това е дело на хората. И ако нищо не се предприеме, то планетата сама ще се погрижи за намаляването на броя на хората, но това вече няма да е "тиха революция". 

Превод и редакция: БЛИЦ