Абсолютно всяко живо същество среща смъртта, така че е напълно разбираемо, че хората искат да знаят истината, какво всъщност очаква човек след смъртта. Християнството и другите религии говорят за вечен живот в рая или ада, а будизмът предлага теорията за прераждането. Експертите са решили да разгледат смъртта от научна гледна точка, съобщават световните издания.

Според предположението, след смъртта човек може да се премести в друго пространство-време. Темата за времевите дупки е много популярна при писателите от научна фантастика, но какво ще стане, ако това далеч не е измислица? Може би човек има нов живот в друго времево пространство или починалият се е пренесъл във време, когато смъртта може да бъде избегната.

Робърт Ланц от Astellas Global Regenerative Medicine (Институт по регенеративна медицина) смята, че смъртта не е краят на съществуването, а просто квантово презареждане. Човешкото съзнание се премества в друга точка в алтернативното пространство-време. Нашето съзнание създава представа, която приемаме за Вселената.

Теорията също така твърди, че времето и пространството не са измерими. Това са само понятия, създадени от човека за съхраняване на информация.

Според версията на Ланц, съзнанието е енергията, която напуска тялото след смъртта. Този процес се нарича биоцентризъм, като още Алберт Айнщайн говори за него. Гениалният учен е заявил, че енергията не може да бъде създавана или унищожавана, а просто се трансформира в друга форма.

Ланц е стигнал до извода, че прераждането не е измислица. Съзнанието на всеки човек присъства във Вселената. Съзнанието поражда времето: човек лесно може да приеме миналото или бъдещето за настоящето, да създаде нов ориентир. Смъртта е рестартиране, което отваря нови възможности.

Засега научният свят не може да обясни самата същност на съзнанието: какво представлява и къде се намира. На експертите им предстои да отговорят на още много въпроси.

Превод и редакция: БЛИЦ