Откриха следи от граф Дракула край Свищов. Археологът Николай Овчаров се похвали с уникални находки в средновековната крепост „Калето”. Според него откритите артефакти свидетелстват за обсадата на Влад Цепеш, известен като Дракула, през 15-и век и доказват неговото пребиваване в крепостта, съобщава Нова тв. 

„Историята на свищовската крепост е много дълга. Това, което зрителите виждат, е една представителна извадка. Имаме частично запазен надпис от 4-ти век, от римския период. Преминаваме през българския период, 13-14-и век, когато е било построено това укрепление, с монети на Иван Александър, на Иван Шишман, на византийски императори”, обясни Николай Овчаров.

Тази яка българска крепост е била резиденция на Дракула в кървавата му война с турците

Сред находките има и гравюри от османския период, които са от началото на 19-и век. „Интересният момент е, че от османския период намерихме гюлета. Радваме се на тези малки гюленца, защото те са от кулеврини. Това са най-ранните оръдия, които са характерни до 15-16-и век. Това е точно времето на Влад Цепеш. Няма никакво съмнение, че тези малки гюленца са свързани с обсадата от 1461 г.”, посочи още Овчаров.