Учени опровергаха още веднъж популярното правило на петте секунди, според което храната може да се яде, ако е изпусната на пода или земята, при положение, че се вдигне в рамките на 5 секунди. Като тествали различни храни на различни повърхности за да видят колко бързо бактериите се пренасят върху нея, учените открили, че бактериите могат да скочат храната дори по-бързо от една секунда, което, разбира се, е лоша новина за непохватните гладници.

Изследването е включвало 4 различни вида повърхности: неръждаема стомана, керамични плочки, дърво и килим, както и множество различни видове храна, която да пада върху тях, като пъпеш, сух хляб, хляб, класическата филия с масло и желатинови бонбони.

Всяко парче храна е било изпускано на повърхностите, покрити със специално отгледана бактерия Enterobacter aerogenes, и оставяно така за периоди от 1 секунда, 5 секунди, 30 секунди  и 300 секунди.

Общо 128 сценария са били разиграни и проведени лабораторно по 20 пъти всеки, давайки общо 2560 отделни измервания.

Източник: Science Alert