Учени и ентусиасти от цял свят продължават да търсят прилики и съвпадения между библейските текстове и историческите свидетелства от древни времена, опитвайки се да намерят съвпадения между личности от Стария и Новия завет. Британският учен Мат Сибсън обаче може би е открил част от историята, преплетена в библейската книга „Изход“.
 
Историкът предполага, че човекът, който е описан в Стария завет като Мойсей, всъщност е бил приближен на дъщерята на египетския фараон Тутмос Първи - Хатшепсут. Според Сибсън, който описва откритието си в своя канал в YouTube, мъжът, наречен в Библията Мойсей, всъщност се е казвал Сененмут, пише БГНЕС.
 
„Очевидно той е бил от по-нисшите прослойки и въпреки това е успял да се издигне до най-близкия и доверен съветник на Хатшепсут, високопоставен служител, който е бил и личен учител на нейната дъщеря. Той е получил 93 титли, включително везир, главен архитект и господар на всички хора. А името му се превежда като „брат на майката“, което несъмнено издига статуса му до този на фараона“, твърди Сибсън.
 
Изследователят, който е проучвал есе на Скот Алън, озаглавено „Връзката на Сененмут“, посочва учудващи съвпадения. Сибсън отбелязва, че според интерпретация на Библията, Мойсей убил египтянин и напуснал страната по същото време, по което Сененмут изчезва през 1486 г. пр.Хр. Неговият гроб не е открит.
 
Историкът, който сравнява времето на Мойсей, както е описано в Библията, с конкретни и известни исторически факти, прави заключението, че фараонът, споменат в древните текстове, всъщност е събирателен образ на няколко управници на Древен Египет.
 
Според него израелтяните в „Изход“ са всъщност хиксосите, които били победени и прогонени, а част от тях поробени от Тутмос Първи. „Както знаете от Библията, фараонът наредил всяко новородено еврейско момче да бъде хвърлено в Нил, което означава, че Тутмос I би искал буквално да унищожи хиксосите и да прекъсне техния род и съответно всяка заплаха към трона“, посочва Сибсън.
 
Това го накарало да заключи, че всъщност принцесата, която вади кошницата с бебето Мойсей от Нил, трябва да е дъщерята на Тутмос - Хатшепсут, по времето, когато фараонът е управлявал Египет.