Полезните свойства на стафидите, които не всички знаят
Стафидите са споменавани от древни времена като изцеляващи болните и подхранващи изтощените, тъй като наличието на калий позволява те да бъдат използвани при отоци и отравяния. Калият има диуретично действие, което помага на организма да изхвърли излишната течност и токсините. За ползите от изсушения гроздов плод научаваме от новото видео от канала "Баба знае" във vbox7.
Стафидите са богати на желязо, което влиза в състава на хемоглобина. Сушеното грозде съдържа мед и много от елементите на витамин В, които играят съществена роля за образуването на кръвта и червените кръвни телца.
Сред лечебните свойства на стафидите е
и способността им да прочистват жлъчните пътища. За целта половин чаша стафиди се измиват и заливат до ръба на чашата със студена преварена вода. Сместа престоява 24 часа, водата се излизва, а стафидите се изяждат.
Стафидите се препоръчват и при безсъние.
Благодарение на витамините В1, В2, В5 и на магнезия, сънят и работата на нервната система се регулират.
Стафидите съдържат олеанолова киселина, която повишава имунитета, защитава зъбите от крехкост и кариеси и пази от заболявания на венците. Киселината блокира развитието на две от бактериите, които причиняват появата на дупки и кариеси. Високото съдържание на калций предотвратява счупванията и изтъняването на емайла. Затова се препоръчва стафидите да се дъвчат бавно.
Редовната консумация на стафиди помага на организма да се справи с умората и стреса. Те тонизират и дават енергия на тялото. Затова се препоръчват на спортисти, деца, младежи, възрастни хора и на тези, които полагат тежък умствен или физически труд.