Празничният сезон наближава с пълна сила, което значи, че ще изхарчим повече пари. Още по-сложно става, когато имаме определен бюджет и около Коледа започваме да се чувстваме не празнично, а на ръба на оцеляването.

Е, време е да натиснем спирачките и да кажем "Не" на цялата тази празнична лудост, която ни обзема по това време от годината.

За щастие има няколко хитри начина да спестиш малко пари, но и да не си на ръба след Нова година, пише Edna.bg

Ако се чудиш как да ти стигнат парите и този празничен сезон, Edna.bg имат няколко съвета специално за теб.

Защото всички знаем, че не е никак приятно да посрещнем януари 2019 г. с празен портфейл.

1. Определи си граница на бюджета за подаръци 

В крайна сметка не е важно колко е скъпа изненадата, а дали е от сърце. Най-хубавите подаръци са онези, които показват, че те е грижа за човека отсреща. Сложи си рамка между 10, 20 и 30 лева и избери подаръци за любимите си хора в тази граница.

2. Намали броя на подаръците

През този сезон подаръчната треска ни е завладяла напълно, но премисли хубаво дали е нужно да правиш големи подаръци на всички хора в списъка ти.

Винаги можеш да замениш някои от подаръците с лакомства или красива коледна картичка с мило пожелание. Както вече споменахме, не е важно всеки подарък да е огромен и скъп, важен е жестът.

3. Не купувай ненужни празнични храни и напитки 

Всички се изкушаваме от блестящите опаковки на алкохолните напитки и шоколадите в магазина, но едва ли ти е нужен всеки коледен шоколад на щанда, още повече, че не е никак полезно да консумираш толкова сладко.

Ограничи се до наистина необходимия брой на хранителни покупки.

4. Започни да се запасяваш от по-рано

Прави коледните си покупки на няколко пъти. Недей да харчиш пари наведнъж.

Направи си прецизен списък на наистина нужните храни и подаръци и отиди на пазар целеустремено, без да се разсейваш от десетките малки джунджурии, които са като "бонбонче за очите".