Нострадамус е френски астролог, роден в началото на XVI век. Работил е като лекар, но се прочува с предполагаемата си способност да предсказва изключително точно бъдещето. Наистина му се приписва, че е предвидил много важни световни събития - от възхода на Хитлер до 11 септември, пише vesti.bg. 

Естествено, тези твърдения са се посрещали с голям скептицизъм, но много от предсказанията му съдържат съвсем конкретни детайли, които са се сбъднали впоследствие.

Нострадмус е бил писател и поет, както и ясновидец и лекар. През живота си е записал безброй предсказания, много от които са включени в известната му книга "Les Prophéties", публикувана през 1555 г.

"Les Prophéties"

Пророчествата в книгата му са написани като стихотворения, обикновено в четири реда. Неговите художествени разсъждения са изнервяли историците и много от тях могат да се тълкуват като отнасящи се до редица събития.

"Les Prophéties" съдържа почти 1000 предсказания, много от които са малко повече от поетични бълнувания. При все това има няколко предсказания, които са толкова конкретни, че е трудно да бъдат пренебрегнати!

Крал Хенри II

Нострадамус е бил приятел на английския крал Хенри II. В едно писмо до краля той го нарича "най-непобедимия крал на Франция Хенри". Но писанията му в "Les Propheties" говорят за друго.

Нострадамус пише, че кралят ще бъде повален в битка от един по-млад "лъв".

Той специално казва: "Ще прониже очите му през златна клетка. Две рани, направени на една, след което той умира от жестока смърт."

Крал Хенри II наистина умира от жестока смърт. Той участвал в състезание по рицарство, когато копието на по-младия му противник се свързало с шлема му, при което копието се разцепило на две. Дървото пронизало окото и слепоочието му и го ранило тежко. Кралят страдал 10 дни, преди да умре от раните си.

Френската революция

Мнозина вярват, че Нострадамус е предсказал Френската революция в стихотворение, което гласи: "Песни, скандирания и искания ще дойдат от поробените , държани в плен от благородниците в техните затвори."
Френската революция започва през 1789 г. с щурмуването на Бастилията. Френският народ решава да се разбунтува срещу благородниците, които се отнасят несправедливо с него, и започва с атака на Бастилията - затвор, който се възприема като символ на властта на монархията.

Кариерата на Луи Пастьор

 

Луи Пастьор е френски химик и микробиолог от XIX в., който прави изключително важни научни открития. Той научава, че микроорганизмите причиняват ферментация и изобретява процеса на пастьоризация, който е наречен на негово име.

Работата му допринася и за създаването на първите ваксини срещу бяс и антракс. Нострадамус предсказва, че някой на име Пастьор ще открие неща, които са били скрити в продължение на векове, и ще бъде прославен като богоподобна фигура. Той също така предсказва, че по-късно Пастьор ще бъде опозорен.

През 1995 г. един научен историк публикува книга, в която потвърждава, че Пастьор е излъгал, че е използвал труд на конкурентен учен за създаването на своята ваксина срещу антракс. Това донякъде го опозорява и го сваля от пиедестала, както казва Нострадамус.

Появата на Хитлер

Възходът на Хитлер е едно от най-смразяващите и точни пророчества, направени от Нострадамус. Стихотворението му звучи по следния начин:

"От дълбините на Западна Европа, от бедни хора ще се роди малко дете, / което с езика си ще съблазни голяма войска;

Зверове, свирепи от глад, ще прекосят реките.

Хитлер е роден от бедни родители в Западна Европа и, както знаем, е имал огромен талант да убеждава милиони хора да го следват, много от които той превръща в безмилостна армия.

Атомните бомби

Нострадамус направил пророчество, че два града ще пострадат от ужасна напаст, каквато светът никога не е виждал.

Това със сигурност би описало разрушенията, причинени от атомните бомби, хвърлени върху японските градове Хирошима и Нагасаки по време на Втората световна война.

ой описва една "горда нация, повалена от камък в дървото". Гордостта и честта са запазена марка на японската култура и има предположения, че камъкът в дървото се отнася до гъбения облак, създаден от бомбите.

11 септември 2001 г.

Едно от най-известните пророчества на Нострадамус сякаш предсказва терористичните атаки от 11 септември.

В първия ред на стихотворението се казва, че небето ще гори на 45 градуса. Някои предполагат, че това се отнася за Ню Йорк, който се намира близо до 45-ата географска ширина.

Той също така говори за "великия нов град", който ще бъде унищожен от огън. Това отново може да се отнася за Ню Йорк и за това как целият град е бил засегнат от нападението. Въздействието върху града е било огромно и дълготрайно, да не говорим за факта, че пепелта от горящите кули се е разпространила надлъж и нашир.
Стиховете "кръв ще се лее, милост за никого" може да се отнасят до трагичната загуба на човешки живот.

Близо 3000 души загиват в резултат на атентатите в този ден.

Предсказа ли Нострадамус пандемията?

През 2020 г. се появиха спекулации, че Нострадамус е предсказал и епидемията от коронавирус, но изглежда, че тези твърдения нямат особено основание.

Нострадамус е живял по време, когато чумните епидемии са били често срещано явление, и е направил 35 предсказания, които са свързани с епидемии от чума.