Когато бъдещите астронавти изследват полюсите на Марс, ще виждат зелени светлинни отблясъци в нощното небе. За пръв път видими проблясъци в нощното небе бяха засечени в атмосферата на Марс от апарата Trace Gas Orbiter (TGO) на европейската космическа мисия ExoMars, съобщи пресслужбата на Европейската космическа агенция (ЕКА) на сайта на институцията.

При ясно небе светлинният проблясък може да е достатъчно ярък за човешко око и за марсианските ровъри, за да се ориентират и придвижват в тъмните нощи. На Земята се наблюдава нощна светлина. Очакваше се и на Марс да съществува подобно нещо, но досега то не бе наблюдавано. Атмосферната нощна светлина настъпва, когато два атома кислород образуват молекула кислород на 50 километра над повърхността на планетата.

Начален Бонус до 1500 лв. за Онлайн Казино Игри от efbet!

Атомите кислород се образуват на Марс, когато слънчевата светлина дава енергия на молекулите на въглеродния диоксид и това ги кара да се разделят. Когато кислородните атоми мигрират към нощната страна на планетата и спрат да се възбуждат от Слънцето, те се прегрупират и излъчват светлина на по-ниски височини.

Тези емисии се дължат на прегрупирането на кислородните атоми, създадени в лятната атмосфера и пренасяни от ветровете на високи зимни ширини, на височина около 40-60 километра в марсианската атмосфера, обясни Лориан Соре от лабораторията по атмосферна и планетарна физика на университета в Лиеж, Белгия и съавтор на откритието, публикувано в "Нейчър астрономи".

Тези наблюдения са неочаквани и интересни за бъдещи пътувания до Червената планета, каза Жан-Клод Жерар, водещ автор на изследването и планетарен изследовател в университета на Лиеж.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук