Три видински села приютиха цяла дузина граждани, желаещи да се грижат за къща и двор, предава Нова тв.

Йоана и Юлита са  две момичетата, които никога не са се срещали, но ги събира една цел – да живеят на село в продължение на три седмици.

Пътищата им се пресичат в няколко видински села – Кошава, Неговановци и Синаговци, където са настанени.

Студентката по оперно пеене Йоана е израснала в града. Имала и село, но от скоро никой не я посреща там.

„Тази година моите баба и дядо починаха, така че аз много исках да поживея отново със спомена за това да си с къща с възрастни хора, да ти мирише на мекички рано сутрин, да им помагаш, да ги виждаш те как мислят, как са стигнали да изградят този дом тук на село, и да мога да взема всичко позитивно като съвети и мъдрост от техния опит, който имат“, каза Бачурова.

Баба Гълъбина работила като педиатрична медицинска сестра. Има четирима внуци, а отскоро и пра внучка. С удоволствие приела идеята да отвори вратите си и да стане баба за няколко седмици на непознат за нея човек.

Йоана успява да се докосне до традициите, да вземе от опита и съветите на баба Гълъбина в домакинството, но получила и ценни съвети за живота. „На всичко, което е поискала, на всичко съм я научила“, каза още баба Гълъбина.

На другия край на видинското село Неговановци друга гостенка на баба Боби се учи на туршията „Селска тайна“.

Юлита идва от Банкя, студентка е и никога не е имала село. „Аз си представях по принцип, че ще доя кози, но се оказа, че тук няма толкова много животни и помагам за туршиите", заяви студентката.

В разгара на слагането на зимнината, Юлита се оказва дясната ръка на баба Боби.

Всичко произведено от градината вече е в бурканите с помощта на момичето.

Най-голямо впечатление ѝ направило влашкия диалект на който говорят в този край на България. Затова си направила и речник с техните думи.

„Много е странно - отиваш някъде в България и хората говорят друг език. Това са част от думите на влашки, които съм записала през тези три седмици, през които съм тук", добави Юлита.

А в края на престоя, бабите, заедно с новите им внуци се изпратиха взаимно с песни и танци.

Домакин беше видинското село Кошава. Йоана, Юлита и още 13 мъже и жени като тях от утре ще се върнат към обичайните си задължения, но получили и видели от извора най-ценните неща в живота.