Защо кафето е горчиво: 7 грешки, ще съсипят деня ви
Има някои правила по време на приготвянето, които е добре да спазите
Представете си, че чакате с нетърпение кафето си, правите го, отпивате първата си глътка, а то е твърде горчиво.
Може да има няколко причини: от избора на зърна до печене, приготвяне или дори температурата на водата.
Ако спрете да правите някои грешки по време на приготвянето, кафето ви определено няма да горчи.
Избирате грешен вид кафе
Има повече от 60 различни сорта кафе, но повечето от тях са Робуста и Арабика. Зърната Робуста са значително по-малки по размер в сравнение с Арабика. Тези две зърна се различават не само по външен вид, но и по вкус, пише Kukksi.
Зърната Робуста са значително по-горчиви и съдържат почти два пъти повече кофеин, което ги прави идеални за еспресо. От друга страна, Арабиката е по-малко горчива и има много по-традиционен вкус.
Използване на твърде гореща вода
Когато приготвяте кафе, не използвайте вряща вода. Идеалната температура на водата за повечето видове кафе е 92-96°C. Ако водата е по-гореща, кафето обикновено става горчиво.
Ако водата е по-студена от 85°C, кафето ще има воднист или кисел вкус. Температурата на водата е критична, защото влияе върху това какво и колко аромати се отделят от кафето, пише glasnews.bg.
Качеството на водата е твърде ниско
Водата с лошо качество съдържа вредни минерали, химикали и други съединения, които могат да повлияят негативно на вкуса на вашето кафе. Американската кафе асоциация е определила строги стандарти за водата, използвана за приготвяне на кафе.
За кафе трябва да използвате водата, която обикновено пиете.
Цвят на зърната на кафето
Ако кафееното зърно е много тъмно, то съдържа повече горчиви вещества. Когато правите кафе от големи печени зърна, може да се случи зърната да се изпекат твърде бързо и да са твърде горещи.
Това означава, че кафеените зърна горят отвън, въпреки че вътрешността е все още почти сурова. Затова е по-добре да купувате по-светли зърна.
Смлели сте твърде фино
Твърде финото смилане ще накара кафето да се извлича твърде дълго, така че горчивите вещества могат да бъдат освободени неволно.
Кафе машината не се почиства редовно
Ако кафе машината, използвана за приготвяне на напитката, не е чиста и добре поддържана, вкусът може да се отрази негативно. Резервоарът за вода трябва да се изплаква редовно и машината трябва редовно да се почиства от котления камък.
Ако имате напълно автоматична кафемашина, трябва да стартирате програма за почистване и също така да помислите за почистване на разпенителя за мляко.
Съставките са с изтекъл срок на годност
Кафето или млякото с изтекъл срок на годност също могат да причинят горчив вкус. Същото се отнася и за неправилното съхранение на кафето.