Какво се случва с червата ви, ако пиете кафе всяка сутрин?

Една сутрешна чаша кафе може не само да ви поддържа активни за деня, но и да даде тласък на полезните микроби, които живеят в храносмилателната ви система.

Според изследванията има доказателства, че еспресото може да има положителен ефект върху микробиома (чревните бактерии), като по този начин подобрява цялостното здраве, пише The Telegraph.

„Микробиомът се състои от легиони от видове „добри бактерии“, които работят колективно и индивидуално, за да подобрят нашето здраве. Тези микроби все повече се откриват като полезни за нашето метаболитно здраве, управление на теглото и психично здраве.

Кафето съдържа няколко съединения, които действат като пребиотици, което означава, че те хранят пробиотични полезни бактерии, осигурявайки им хранителните вещества, от които се нуждаят, за да растат и да функционират,” обяснява регистрираният диетолог и практикуващ функционална медицина Никола Шубрук.

Според нея ефектът на кафето върху чревната микрофлора е нееднозначен. Първо, самият кофеин действа като стимулант, увеличавайки броя на полезните бактерии в червата.

„Колкото повече разнообразие имате в храносмилателната си система, толкова по-добре“, казва Шубрук, пише glasnews.bg.

Проучване от 2023 г., публикувано в списанието Nutrients, изследва връзката между кофеина, консумацията на кафе и микробиома на дебелото черво. 

Резултатите показват, че богатството на микробиома е по-високо при редовно пиещите кафе, които са имали увеличен брой полезни видове Alistipes и Faecalibacterium (за които се смята, че имат превантивен ефект срещу чернодробна фиброза и сърдечно-съдови заболявания) и по-ниски нива на вредния Erysipelatoclostridium, който причинява чревни проблеми.

Кафето съдържа и полезни вещества – полифеноли, тоест категория съединения, които се съдържат в растителните храни като плодове, зеленчуци, билки, подправки, чай, черен шоколад и вино.

„Полифенолите действат като противовъзпалителен антиоксидант“, отбелязва Шубрук. „Те могат да помогнат за намаляване на риска от рак чрез неутрализиране на вредните свободни радикали, химикалите, които увреждат клетките.“

В допълнение, проучванията показват, че кофеинът е полезен за червата, тъй като стимулира дебелото черво и води до редовно изхождане. Проучване от 1990 г. установява, че хората, които пият кафе, са склонни да изпитват нужда да отидат до тоалетната 30 минути след като са изпили чаша.

В същото време експертите отбелязват, че черното кафе е по-здравословно от капучино, лате и флет уайт.

"Доказано е, че млякото пречи на усвояването на полифенолите. Добавянето на тон сметана или захар превръща кафето в десерт. Захарта ще навреди повече на нивата на кръвната захар", казва микробиолог от Полския институт по биохимия и биофизика във Варшава, която разработи инструмента "здравословно кафе" за компанията Omni Calculator Юлия Копчинская.

Струва си обаче да имате предвид съдържанието на кофеин във вашата напитка.

„Въпреки че кафето е полезно, не всеки може да го усвои толкова ефективно“, обясни Шубрук.

С това се съгласи и Копчинская.

"Максималното препоръчително количество кофеин е 400 мг на ден. Всичко над 600 мг се свързва с безсъние и високо кръвно налягане", предупреди експертът.