Днес отбелязваме Деня на Европа. На 9 май обединена Европа отбеляза своя празник, посветен на мира и единството в чест на първата стъпка към създаването на Европейския съюз.

Ден на Европа

През 1985 г. ръководителите на страните от Европейския съюз на заседание в Милано решават 9 май да бъде честван като Ден на Европа. В България той се чества от 2005 г.

Датата на Деня на Европа не е избрана случайно. На 9 май 1950 г., само 5 години след края на Втората световна война, френският външен министър Робер Шуман призовава за съюзяване на френските и западногерманските ресурси и промишленост за производство на въглища и стомана, за да се избегнат бъдещи военни конфликти.

"Декларацията на Шуман" се счита за началото на това, което днес наричаме Европейски съюз.

Ден на победата

В същото време в Русия и част от бившите съветски републики датата се празнува като Деня на победата над нацистка Германия във Великата отечествена война през 1945 година. През 1945 г. в Австрия е заловен лидерът на германските нацисти Херман Гьоринг.

Същият ден светът научава за подписването на безусловната капитулация на хитлеристка Германия, поради което денят е обявен и се празнува като Ден на победата. Актът за капитулацията е подписан в нощта на 8 срещу 9 май 1945 г., когато в Западна Европа и САЩ е все още 8 май, а в СССР и страните от Източна Европа 9 май.

Съединените щати и страните от Западна Европа празнуват края на Втората световна война на 8 май, а Русия и страните държави от бившия социалистически блок на 9 май. На 9 май 1950 г. Робърт Шуман представя своето предложение за създаване на единна Европа, което е крайно необходимо за поддържането на мирните отношения в региона.

Това предложение, известно като “Декларацията на Шуман”, се смята за началото на Европейския съюз. 9 май се превръща в европейски символ – Денят на Европа – който заедно с единната европейска валута (евро), знамето и химна идентифицира политическата общност на Европейския съюз. Денят на Европа се посреща с инициативи и тържества.