Една година затвор може да получи всеки човек, който наруши наредба, издадена против разпространяването или появяването на заразителна болест.

Ако деянието е извършено по време на епидемия, свързана със смъртни случаи, наказанието е лишаване от свобода до една година или пробация. Това е записано в чл. 355 от Наказателния кодекс, а наказанието е предвидено в случаи като истерията с коронавируса.

Проверка на "Телеграф" показва, че не само в България има подобни мерки за превенция срещу вируса-убиец.

Така например седем години затвори грози всеки човек в Израел, ако умишлено заразява останалите с коронавирус.

Гърция пък е въвела 2 години тъмница за онези, които с действията си излагат на риск от вируса убиец гражданите. Това стана ясно вчера от думите на премиера Бойко Борисов, който проведе две извънредни заседания на кризисния щаб за борба със заразата.

Той призова българите да са по-дисциплинирани, да спазват карантината и да не се събират на публични мероприятия на открито, за да не се разпространява болестта.

Най-крутите мерки срещу коронавируса се налагат в Китай, където за нарушаване на мерките срещу опасното заболяване са възможни няколко тежки наказания - 10 години затвор, доживотен затвор или смърт.

За умишлено прикриване на симптоми на коронавирус пък, съдебните власти в Китай имат възможност да отсъдят на смърт "нарушителите".

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ