Според съда може да бъде направено обосновано предположение, че е съпричастен към престъплението, за което е обвинен и има опасност да се укрие, предвид това, че е чужд гражданин и няма постоянен адрес в България, съобщава БНТ.

Капитанът е обвинен, че е допуснал кораба да заседне и по този начин е била създадена опасност за живота на други хора и значително повреждане на чужд имот.


Според съда са събрани данни за неизпълнение от страна на капитана на задължения за безопасността на кораба, без значение, че той не е бил на вахта във въпросната вечер.

Извънредна ситуация и странна диверсия на борда на Vera Su ВИДЕО

Преди да стане ясно решението, служебният защитник на капитана заяви, че той не е бил на вахта в момента, в който корабът е навлязъл в териториалните води на страната.

По негови думи все още не е изследвано защо екипажът не е отговарял на радио повиквания и предстои това да бъде изяснено. Подчерта, че капитанът не е осъждан, няма опасност да се укрие и съдейства на разследването.

Адвокатът поиска за капитана домашен арест, който той да изтърпи в общинския хотел в Каварна. Капитанът заяви, че поддържа искането на адвоката си и изказа уважение към съда.

В случай, че остане в ареста, той помоли за по-добри условия. Съдът обаче постанови постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража".

Предстои съдът да гледа мярката на втория помощник-капитан.