Д-р Димитров отказа да му бъдат задавани повече въпроси по време на съдебното заседание, след като разказа отново подробностите около случилото се в къщата му на 2 март 2018 година, когато крадец влезе в дома му, предаде Plovdiv24.bg.

"Искрено съжалявам за това, което се случи, по никакъв начин не съм искал да го убия. Действах инстинктивно, под стрес, за да защитя живота си". Това каза и днес по време на съдебното заседания в Окръжния съд д-р Иван Димитров, обвинен за убийството на Жоро Джевизов, нахлул в къщата му, за да краде.

"Прекалено агресивен беше, имаше опасност да бъда сериозно наранен. Много пъти ме питат какво е да застреляш крадец. Защитавах живота си. Той ставаше все по-агресивен от това, че съм стрелял по него, просто събудих някакъв звяр у него", каза д-р Димитров.

Той разказа, че едва на следващия ден е разбрал, че е улучил крадеца, от разследващите. След като е огледал терена около къщата му, заедно с негов приятел, във фаталната нощ и след като не е открил никакви следи от Джевизов, а и е видял как той се отдалечава по бул. "Шести септември“, е решил, че крадецът се е изнесъл. През цялото това време той не е знаел, че го е улучил.

Въпреки това е решил да се отърве от пистолета Валтер, който е притежавал незаконно, като го е увил в зелена найлонова торбичка и го е изхвърлил.

"Реших, че изстрелите са силни и някой от съседите може да е чул и затова решил да се отърва от него“, каза д-р Димитров.  Леля му и чичо му, които живеят в къща до него, му предложили да му превържат раните, които Жоро му е причинил с нож и метална табела. На тях двамата той също разказал за случилото се.

Д-р Димитров продължава да твърди, че е видял и второ лице с периферното си зрение, което е станало причина да извика приятел, с който са обходили къщата, но не открили повече нищо и никой.  Той твърди, че не се е целил към крадеца, а е стрелял инстинктивно.

През това време Джевизов е псувал и крещял "Гяур мръсен, ще те заколя“. Цялото му поведение е било като на дрогиран човек, тъй като не се е уплашил от първия изстрел, който доктора е направил контролно във въздуха, за да го сплаши. Напротив, след това е станал още по-агресивен.

Пред съдебния състав бяха прочетени показанията на Надежда Стоева - жената, с която покойният е живял на семейни начала. Вече няколко поредни заседания тя не се явява, тъй като не може да бъде открита за да бъде призована. Следите и се губят в чужбина. В показанията си тя твърди със сигурност, че Джевизов е използвал хапчета, че взема хероин и че във въпросната нощ, преди да тръгне се е бил "надрусал“.

Хероинът получавал от "Черното“, който живее в махалата. В показанията си жената твърди още, че той изкарвал парите си от кражби, "краде всякакви неща“, а после ги продава. Лежал е в затвора 12, или 17 години. "Носи голям нож със себе си, с голяма дръжка“.

При изчитането на показанията й майката на Жоро Джевизов не се сдържа и извика в залата "Тя лъже, тя е проститутка“, а съдията я заплаши с глоба и я призова строго да не се обажда.

След като д-р Димитров отказа да му задават въпроси, адвокатът и прокурора поискаха да бъдат предявени веществените доказателства. Съдията каза, че те не са в съда, а са при домакина на 2 РУ и трябва да бъдат донесени. Затова бе дадена почивка до 13.30 часа.

Вероятно днес съдът ще се произнесе с присъда. Случаят предизвика редица протести на пловдивчани и в цялата страна, в защита на д-р Димитров, който е действал при условия на лична защита.