Задържаният в България бивш турски полковник и адвокат Мустафа Гьокташ твърди, че свидетел срещу него е бил изтезаван, за да го натопи в убийството на  интелектуалеца и писател доц. Неджип Хаблемитоглу. Южната ни съседка прати официално искане до нашите власти за екстрадирането на Гьокташ. Освен за екзекуцията 63-годишният офицер е обвинен в родината си и за участие в престъпна група.

В началото на тази седмица Окръжният съд в Хасково отказа екстрадирането в Турция на Мустафа Гьокташ. Магистратите приеха доводите на защитата, че няма гаранции за човешките права на турския гражданин Гьокташ, ако бъде предаден на тамошните власти, съобщава "Марица".

„Представените в хода на производството гаранции от Република Турция не уверяват по достатъчно категоричен начин спазването на основни права. Те са свързани с осигуряването на справедлив съдебен процес и изпълнение на наказание, ако такова бъде наложено. Тези гаранции са предвидени в Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи, приета от Съвета на Европа, в която членува и турската държава“, мотивира се 3-членният състав на Окръжен съд-Хасково. Решението не е окончателно и може да бъде протестирано от прокуратурата в 7-дневен срок.

Доцент Неджип Хаблемитоглу е убит вечерта на 18 декември 2002 г. пред дома си на улица „Чанкая Портакал Чичеги“ в Анкара. На 14 юли 2016 г. в Турция е заведено дело срещу 73 души, че са се опитали да свалят конституционния ред чрез създаване на въоръжена терористична организация. Същата е свързана от тамошните власти и с екзекуцията на Хаблемитоглу. Последен в списъка е полк. Мустафа Гьокташ, а точно над него фигурира името на лидера на движението „Гюлен“ Фетуллах Гюлен.

„Награждаван съм с 3 медала. Срещу мен няма никакви доказателства, освен показанията на едно лице. Този човек се казва Гьокхан Нури Бозкир. Той е предател на собствената си държава. Изгонен е от армията, защото бе заловен да доставя камион с боеприпаси на терористичната организация ИШИД, която само в Турция е убила 150 човека и още много повече по света. Кълна се, че нямам нищо общо с убийството, не познавам жертвата, и когато то бе извършено, бях на 560 км от мястото“, заяви в съдебната зала в Хасково Мустафа Гьокташ.

Според източници на „Марица“, самият Бозкир е майор от специалните сили, свързан с турската разузнавателна служба МИТ и участвал в тайни операции. В родината си той изпаднал в немилост и осъден за изнасяне на секретни документи, а също и за снабдяване на терористи с оръжия и боеприпаси. От 2007 г. той участвал в транспортирането на оръжие до горещи точки в много страни, включително Грузия, Иран, Афганистан, Босна и Херцеговина, Азербайджан и Сирия.

Успял да избяга от родината си и се скрил в Украйна. През 2019 г. бил арестуван по искане за екстрадиция. Там повдигнал завесата на тайни операции, в които участвал. След 3 месеца в килията бил освободен под домашен арест и му поставили GPS гривна. На първа инстанция съдът потвърдил, че трябва да бъде предаден на Турция. По неофициална информация, докато течало обжалването, агенти на МИТ успели да изведат Бозкир от Украйна и да го върнат в Турция в края на януари т.г.

Според полк. Мустафа Гьокташ, майор Бозкир бил принуден да го натопи след изтезания. За да се спаси от репресии, 63-годишният офицер и юрист успял да мине границата с България.

„Не членувам в никаква гюленистка група. Хора на Фетуллах Гюлен ме пратиха с подправено доказателство в затвора за пет години и половина. Когато неговите съдии бяха отстранени, бях оправдан и освободен. Е, как тогава хем съм членувал в негова група, хем лежах толкова време в зандана“, каза пред съда в Хасково полковник Гьокташ. Той заяви, че иска да стане български гражданин. Подал е две молби до ДАБ и Президентството за закрила и убежище.

"Ако ме екстрадирате, аз и семейството ми оставаме без никакви гаранции за живот“, каза Гьокташ пред съда. По думите на пенсионирания военен в родината му не се спазвали човешките права, за което имало заведени 133 000 дела.

Адвокатите на полковника Иван Иванов и Антон Попов също акцентираха върху неспазването на човешките права в южната ни съседка. Те дори цитираха резолюция и доклад на Европейския парламент.

Самите турски власти бяха изпратили официално уверение до съда, че при евентуално уважаване на искането за екстрадиция срещу Мустафа Гьокташ няма да има нехуманно отношение там и ще му бъде осигурен справедлив процес. "Република Турция не е дала никакви гаранции, а по-скоро прави декларации за гаранции, които се опровергани от докладите на Европейския парламент“, пледира адвокат Иванов, което явно бе взето под внимание от Темида.

Докато траеше стартиралата процедура по разглеждането на искането за екстрадиция, здравословното състояние на 63-годишния полковник се влоши. Така преди 2 седмици той получи сърдечна криза след края на съдебното заседание.

Гьокташ бе сложен на носилка и откаран с линейка в кардиологията на МБАЛ-Хасково. Назначената от Темида медицинска експертиза бе категорична, че здравословното състояние на турския гражданин не е добро и той не може да стои повече в арестантската килия. Така мярката за неотклонение на Мустафа Гьокташ бе изменена от „задържане под стража“ в „домашен арест“. От Окръжна прокуратура-Хасково внесоха протест пред Апелативния съд в Пловдив. Очаква се заседанието там да е другата седмица. 

Според държавното обвинение Гьокташ трябва да бъде пратен в Софийския затвор, където има и болнично отделение. Прокурор Николай Трендафилов пледира също, че няма никакви данни срещу 63-годишния мъж да се готви политически процес и физическа саморазправа. „Мустафа Гьокташ е влязъл в България със зелен турски международен паспорт. Такива документи ползват високопоставени лица и могат да влизат без виза в страните от Европейския съюз“, каза прокурор Трендафилов.

Полковникът пък обясни, че преди седмица "турските служби отнели международния паспорт на негова сътрудничка от адвокатската му кантора“. Жената била спряна на летището в Истанбул. Тя искала да дойде в България, за да свидетелства пред съда.

Преди 11 г. не дадохме на Русия бомбаджията Ахмед Едноръкия

Преди 11 години на пункта Капитан Андреево службите ни задържат 31-годишния Ахмед Чатаев, по прякор Едноръкия. Ахмед е издирван от Русия за тероризъм. На първа инстанция Хасковският окръжен съд постанови да бъде екстрадиран. Впоследствие апелативните магистрати в Пловдив отмениха това решение, защото Чатаев се ползвал със статут на бежанец, издаден му от Австрия.

Руската прокуратура го обвиняваше тогава, че е финансирал с близо $12 000 терористични формирования в Турция. Преди разглеждането на мярката му за неотклонение в Хасковския окръжен съд Ахмед Чатаев бе разпитван в ареста от офицери на руската Федерална служба за безопасност (ФСБ).

Пет години по-късно - през юни 2016-а, мощни експлозии разтърсиха летище „Ататюрк“ в Истанбул. Загинаха над 45 души, ранените бяха над 230. „Събраните улики сочат участие на „Ислямска държава“, обявяват турските власти. Полицията заподозря в съучастие към атентатите осем души. Един от тях бе задържан, четирима се издирваха. За организатор на касапницата бе посочен 36-годишният тогава чеченец Ахмед Чатаев, който по-рано бил приближен на лидера на престъпната организация „Имарат Кавказ“ Доку Умаров, а след смъртта му се присъединил към Ислямска държава. Тримата терористи, взривили се на летище „Ататюрк”, произхождат от руския Дагестан, Киргизстан и Узбекистан.

Чатаев е инвалид 2-ра група. Според правозащитници той е лежал в руски концлагер, след като го ранили в битка в Чечня. Там му отрязали ръката и го измъчвали с ток, горили ръцете му с проводници.

След края на процеса Чатаев продължил да снове между Австрия, Турция и Кавказ. Според информирани чеченецът е експерт по експлозивите. Няколко години след излизането му от следствения арест в Хасково Ахмед Чатаев загубил и крака си при подривна акция в Русия, твърдят запознати с делата му. После Ахмед е лекуван първо в Грузия, а впоследствие и в Турция. В началото на 2017 г. бе обявено, че Ахмед Чатаев бил ликвидиран при спецакция в Грузия.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук