Заразените с коронавирус жители и гости на Москва ще бъдат снабдени с безплатни смартфони, обявиха от столичния Департамент по информационни технологии, пише "Монитор".

Телефони ще получат онези пациенти, които не разполагат със собствени, като на тях ще бъде инсталирано специално приложение за проследяване на придвижването им.

Властите правят още едно уточнение – смартфон ще е необходим на заразените с „Ковид-19“, които остават на домашно лечение. За приетите в болница – мобилните устройства няма да са необходими.

Освен това в близките дни ще бъде въведена система за контрол върху придвижването на всички граждани на Москва и Московска област. Очаква се всеки да получи уникален QR-код, по който ще може да излиза.

В момента в редица региони на страната действа изолация, според която хората могат да излизат само по няколко уважителни причини – работа /по специални пропуски/, до близкия магазин или аптека, изхвърляне на боклук.

Собствениците на кучета ще могат да ги разхождат в периметър, не по-голям от 100 метра около дома си. Необходимостта от екстремна медицинска помощ също фигурира в изключенията. Известията за нарушаване на режима ще бъдат изпращани по СМС.

Властите обаче уточняват, че въведеният режим не ограничава гражданите в правото им да се придвижват свободно между различните населени места. Москва остава отворена.

Междувременно стана ясно, че заразените с коронавирус в Русия за едно денонощие са 440, а починалите - седем. Така общият брой на доказаните случаи на „Ковид-19“ достигна 2777, оздравелите към днешна дата са 190.