Британското разузнаване публикува информация, според която отбранително-промишленият комплекс на Русия не е в състояние напълно да задоволи нуждите си във войната срещу Украйна, но може да даде предимство пред Украйна през 2024 г.

Това се посочва в последния доклад на министерството на отбраната на Великобритания, публикуван в социалната мрежа Х (Twitter).

"Отбелязва се, че отбранителната промишленост на Русия значително е увеличила производството през 2023 г. поради увеличаване на броя на хората, работещи в отбранителната промишленост до 3,5 милиона души, увеличаване на броя на смените и разширяване на съществуващите производствени линии, пише "Фокус".

В същото време увеличаването на производството се дължи на възстановяването и модернизацията на съществуващите запаси, а не на новото производство. Например, по-голямата част от основните бойни танкове, пуснати през 2023 г., се състоят от ремонтирани превозни средства.

Освен това се отбелязва, че производството на артилерийски боеприпаси се е увеличило през 2023 г. "Производството на снаряди обаче вероятно ще достигне своя връх през следващите 12 месеца предвид ограничения капацитет", се допълва доклада.

"Въпреки че отбранителната индустрия не е в състояние напълно да отговори на нуждите на руските операции срещу Украйна, тя почти сигурно е в състояние да осигури материално предимство над Украйна през 2024 г.", твърди британското разузнаване.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук