Звездите започнаха да се подреждат за изстрелването на новата ракета на NASA (НАСА) към Луната в събота, 3 септември, благодарение на обнадеждаващите метеорологични прогнози и разрешаването на технически проблеми, които причиниха забавяне на изстрелването по-рано тази седмица, предаде АФП.

Разочарованието на НАСА: Какво спря новата най-мощна ракета на САЩ за кацане на Луната?

Излитането е планирано за 14:17 ч. местно време (20:17 ч. по Гринуич) от космическия център Кенеди във Флорида, но прозорецът за излитане ще остане отворен през следващите два часа, ако е необходимо.

Шансът за благоприятно време през този времеви прозорец е 60%. “Времето изглежда добре” и не се очаква да попречи на изстрелването, увери по време на пресконференция Мелъди Ловин, отговаряща за анализа на прогнозата за времето. NASA също работи от понеделник за отстраняване на техническите проблеми, довели до отмяната на излитането в последния момент.

Тръпката е навсякъде с efbet.com

Първият се отнасяше до охлаждането на един от четирите основни двигателя, операция, необходима преди тяхното запалване. Като оставят част от криогенното гориво да изтече върху двигателите, те постепенно достигат желаната ниска температура, уточнява "Труд".

Вторият проблем също бе разрешен: теч, наблюдаван в понеделник при зареждане на резервоарите за гориво. “Успяхме да намерим това, което смятаме, че е източникът на изтичане, и да го поправим”, каза директорът на стартирането Чарли Блекуел-Томпсън. Мисията “Артемис 1” е тестов полет без астронавт на борда.

Ако бъде изстреляна успешно днес, капсулата “Орион” на върха на ракетата ще прекара почти 38 дни в космоса. Тя ще бъде спусната в орбита около Луната, след като се приближи до повърхността є само на около 100 км. Именно на този кораб ще се качат астронавтите в бъдещето - включително първата жена и първият цветнокож човек, които ще стъпят на Луната, най-рано през 2025 г.

Преди минути обаче стана ясно, че на ракетата „Артемис 1” на NASA се е появил теч на водородно гориво, съобщава Fox News.

Служителите на NASA спряха зареждането на ракетата, докато отстранят проблема.

А какво се случи след това може да видите ТУК!

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук